У НБУ спрогнозували, якими будуть ціни на комуналку протягом року

У НБУ спрогнозували, якими будуть ціни на комуналку протягом року

Фото: УНІАН

Ціна опалення і гарячої води не змінювалася у 2020 року, а тому може зрости цьогоріч.

Вартість природного газу влітку 2021 року, очікується, що понад удвічі перевищуватиме цінові мінімуми минулого літа. Зростуть поступово тарифи і на інші комунальні послуги.

Про це йдеться в "Інфляційному звіті" Національного банку України.

Водночас, як зазначається, за підсумками року ціна на газ буде близька до торішньої завдяки поступовому зниженню цін на європейських газових хабах протягом року і посилення конкуренції на внутрішньому ринку.

"Очікується, що влітку вартість природного газу більш ніж удвічі перевищуватиме цінові мінімуми минулого літа. Відтак внесок газу сформує більше третини річної адміністративної інфляції в ІІ кварталі", - сказано в повідомленні.

Крім того, очікується, що будуть зростати тарифи на опалення та гаряче водопостачання. Пояснюється це тим, що вони не коригувались у 2020 році, попри подорожчання газу та зростання витрат на оплату праці.

"Збільшення заробітних плат у сфері ЖКГ (зокрема за рахунок підвищення мінімальної заробітної плати), та інших виробничих витрат зумовить подальше подорожчання окремих комунальних послуг", - додали у НБУ.

Нагадаємо, НКРЕКП остаточно ухвалила постанову, яка регулює умови річного контракту на поставку газу для населення, який за замовчуванням отримають всі споживачі від 1 травня 2021 року. Усі побутові споживачі газу будуть переведені на річний контракт від 1 травня автоматично, без необхідності подавати додаткові документи.

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.

Річний тариф на газ та як змінилися ціни на орендоване житло та продукти – Економічні новини

Річний тариф на газ та як змінилися ціни на орендоване житло та продукти – Економічні новини

Повʼязані теми:

Наступна публікація