Європа просить США зняти санкції з фірм російського олігарха Дерипаски

Європа просить США зняти санкції з фірм російського олігарха Дерипаски

Фото: Getty Images

Низка послів країн Європи закликали США скасувати санкції проти компаній En + і Русал.

Посли низки країн Європи закликали США скасувати санкції проти компаній En + і Русал, підконтрольних російському бізнесменові Олегу Дерипасці.

Про це йдеться в колективному листі послів ЄС, Німеччини, Франції, Великої Британії, Італії, Швеції, Ірландії та Австрії до голови комітету Конгресу США із зовнішньої політики Еліоту Енджелу.

У документі зазначили, що зняття санкцій стосовно En + і Русал забезпечить збереження алюмінієвих заводів в Європейському Союзі і дозволить зберегти 75 тис. робочих місць.

Його автори підкреслюють, що ЄС підтримує "трансатлантичний режим економічних санкцій" проти Росії і виступає за тісну координацію з США в цьому питанні через її агресію проти України.

Однак важливо, щоб санкції не торкалися європейський компаній, тому виключення компаній Дерипаски з списку санкцій "є важливим кроком для пом'якшення таких наслідків".

Відзначається, що санкції США, накладені проти російських олігархів і їхніх компаній, створили серйозні ризики на європейському ринку алюмінію. Через них ціни на алюміній та оксид алюмінію істотно зросли, що негативно вплинуло на виробників в Північній Америці і Європі, йдеться в документі.

Як стверджують посли, оксид алюмінію Русала займає 6% на світовому ринку, на 20% покриває його потреби в ЄС і на 14% - в США. Скасування обмежень повинно дозволити збільшити власне виробництво. "В іншому разі Китай продовжить зміцнювати свою ринкову позицію в галузі", -  підкреслюють автори.

Нагадаємо, нещодавно міністр фінансів США Стівен Мнучін вже анонсував можливе виключення концерну UC Rusal російського олігарха Олега Дерипаски із санкційного списку. Санкції також планують зняти з компаній En+ та "Євросибенерго". Головною вимогою для скасування санкцій є зменшення впливу Дерипаски на цей концерн. Самого ж олігарха це рішення не стосуватиметься – він і надалі перебуватиме у "чорному списку" Мінфіну США.

У Вашингтоні та Нью-Йорку заарештували два будинки Олега Дерипаски

У Вашингтоні та Нью-Йорку заарештували два будинки Олега Дерипаски

Повʼязані теми:

Наступна публікація