У полон нас брали чеченці

У полон нас брали чеченці

Кореспонденту ТСН.ua вдалось поговорити з українським військовим Валентином Миколенком після звільнення.

Військовий 90-го батальйону 81-ї десантно-штурмової бригади Валентин Миколенко був мобілізований до лав Збройних сил України наприкінці серпня 2014 року. Після двомісячної підготовки у Житомирі він разом із іншими військовослужбовцями був направлений до Костянтинівки Донецької області, а потім — на захист Донецького аеропорту.

20 січня 2015 року він потрапив у полон до бойовиків, де провів довгих 75 днів. Валентин Миколенко був звільнений із полону "ДНР" 6 квітня разом з іншими 16 українцями.

Коли ТСН.ua збирався брати в нього інтерв'ю поблизу штабу АТО, до бійця приїхала мати і ми на власні очі побачили, як відбувається справжнє повернення полонених додому: міцні обійми, заплакані очі матері та велика радість військового.

- Валентине, розкажіть, будь-ласка, як ви потрапили у полон?

- Нам сказали: їдемо забирати трьохсотих, виводити хлопців (із Донецького аеропорту). Така задача в нас була. Нас було 20 осіб, ми поїхали на свою ділянку. Або водій, або командування (зробили так), що не туди ми заїхали, куди треба. І там потрапили у полон.

- Як із Вами поводилися?

- Одразу, коли нас допитували, поводилися жорстко, сильно били. Потім ми потрапили на територію (захопленого) СБУ і там до нас ставилися... добре. І харчування було добре, і люди до нас нормально ставилися. Тож як 21-го числа ми потрапили в СБУ, з того дня нас вже ніхто не чіпав.

- Чи не пропонували Вам воювати на їхньому боці?

- Казали: "Бачите, яка Україна, що вона робить, може до нас перейдете?". Але ми відмовлялися. Казали, що хочемо додому, до батьків, до жінки. Пропонували, але ми не погоджувалися.

- А за Вами наглядали російські військові чи місцеві?

- В СБУ місцеві. Чеченці нас у полон брали. А взагалі були і росіяни, і якути. Вони з нами не спілкувалися, але ми їх бачили.

- Вас змушували працювати?

- Не змушували, але хочеш — не хочеш, а треба було це робити. Водили нас під конвоєм з автоматами, ми мусили займатися прибиранням на території.

- Які у вас зараз плани?

- Зараз хочу додому, до дружини. Трохи треба підлікуватися.

Розмовляв Олексій Ладика

Військовий Валентин Миколенко розповів про 75 днів у полоні "ДНР"

Військовий Валентин Миколенко розповів про 75 днів у полоні "ДНР"

Повʼязані теми:

Наступна публікація