Науковці відкрили вірус у свиней, який загрожує людині

Науковці відкрили вірус у свиней, який загрожує людині

Фото: Getty Images

Збудник є приводом для занепокоєння, фахівці не знають як контролювати вірус.

Однією з нових смертельних загроз для людства є свинячий вірус, припустили дослідники з Університету Огайо.

Лабораторні тести показали, що свинячий дельта-короновірус з готовністю перестрибує між клітинами різних живих істот, включаючи і людину.

Патоген показує загальні характеристики зі смертельними вірусами, які викликали атипову пневмонію і близькосхідний респіраторний синдром. Загалом, обидва віруси забрали більше однієї тисячі життів, пише Sky.

На думку авторів дослідження, отримані висновки є приводом для серйозного занепокоєння, оскільки вченим поки не дуже зрозуміло, як контролювати вірус.

Свинячий дельта-короновірус вперше виявили серед свиней в Китаї у 2012 році, він не був пов'язаний з хворобами людей.

У 2014 році вірус показав здатність викликати діарею серед свиней в американському штаті Огайо, пізніше - у світі. Інфіковані свині можуть демонструвати такі симптоми, як блювота та діарея, а в деяких випадках тварини вмирають.

Однак нове дослідження продемонструвало, що вірус спрямовується на специфічні молекули рецептори на поверхні клітин повітряних шляхів і травного тракту. В ході лабораторних експериментів вірус прив'язував себе до рецепторів не тільки свиней, але курок, кішок і навіть людину.

Раніше повідомлялось, що у Східній Азії з'явився смертельний грибок, який може знищити популяцію земноводних у всьому світі. Йдеться про грибок хитридієвих жаб Batrachochytrium dendrobatidis. Його давно вважають причиною зниження популяцій і вимирання амфібій на кількох континентах.

В США розробили вірус, здатний вилікувати генетичну хворобу очей

В США розробили вірус, здатний вилікувати генетичну хворобу очей

Повʼязані теми:

Наступна публікація