Експерти в США прокоментували можливість санкцій для українських посадовців

Експерти в США прокоментували можливість санкцій для українських посадовців

Фото: pixabay.com

Чутки про персональні засоби впливу блукають Вашингтоном уже не перший місяць.

У Сполучених Штатах обговорюють санкції проти українських чиновників. Про це стало відомо з трьох незалежних джерел, обізнаних з процесом, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Колишній спеціаліст інституту США з регіонального розвитку Стівен Нікс називає найбільшою зміною в Україні за останні 10 років появу національної гордості та самосвідомості. "У світі багато проблем, кожна з яких змагається за увагу Конгресу США та Білого дому, але я можу запевнити вас, що виходячи з усіх розмов на Капітолійському пагорбі – з сенаторами та членами палати представників – Україна залишається дуже важливим американським союзником", - заявив аналітик Міжнародного республіканського інституту.

ТСН стало відомо, що у США готують санкції проти українських чиновників

ТСН стало відомо, що у США готують санкції проти українських чиновників

Водночас експерти у США наголошують, що в Україні змінилося суспільство, але не політики. "Звичайно, фахівці бачать, хто що робить в Україні. Найпомітніше – що МВФ не дав зараз протягом року жодного траншу через те, що Україна не виконала головної умови: незалежний антикорупційний суд", - заявив аналітик Атлантичної ради Андерс Аслунд.

За інформацією трьох різних обізнаних із процесом місцевих джерел, у Вашингтоні останнім часом точаться розмови про санкції проти чиновників, які гальмують реформи. Наразі є підстави непокоїтися представникам партій, котрі складають коаліцію у Верховній Раді, але не приймають необхідних для реформ законів. Конкретні імена можуть пролунати через місяць-півтора. Водночас у посольстві України в Сполучених Штатах про такі ініціативи знають, як і про основне джерело їх походження. "Стосовно санкцій проти українців чи українських компаній – я знаю, що такі дискусії вже ведуться десь півтора роки, мабуть. І в основному привозять ці ідеї з пропозиціями таких санкцій до Вашингтона українські політики", - пояснив посол Валерій Чалий. Утім, конкретних прізвищ не озвучує і він.

Можливі дати запровадження обмежувальних заходів озвучуються різні, однак не всі вірять, що ці розмови призведуть до конкретних дій. "Я не чув серйозних дискусій щодо цього. Я думаю, що зараз фокус уваги – на антиросійських санкціях, адже чітко зрозуміло, що вони мають бажаний ефект", - твердить Стівен Нікс.

Кореспондент ТСН Яна Слєсарчук

Повʼязані теми:

Наступна публікація