Крісло Гонтаревої пророкують Стельмаху чи Ющенку

Крісло Гонтаревої пророкують Стельмаху чи Ющенку

Фото: Getty Images

Голова НБУ наразі спростовує чутки про відставку.

Підтвердженням підготовки відставки голови Нацбанку Валерії Гонтаревої може бути той факт, що інформацію про неї передрукували світові видання, які зазвичай ретельно перевіряють чутки. На це звертають увагу економісти, оцінюючи вірогідність змін на чолі НБУ, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Експерти закидають Гонтаревій рекордний обвал курсу гривні, невдалу монетарну політику та найнижчий рівень довіри населення. Серед кандидатів у керівники регулятора називають екс-прем'єра Арсенія Яценюка, однак політики зауважують, що це занадто дрібна посада для амбіцій лідера "Народного фронту". Мовляв, посада керівника НБУ більше технічна і тягне за собою чимало ризиків, але не дає реальної можливості змінити ситуацію в економіці.

Можлива відставка Гонтаревої: хто може стати наступним головою НБУ

Можлива відставка Гонтаревої: хто може стати наступним головою НБУ

Серед інших кандидатів озвучується нинішній очільник вже державного "Приватбанку" Олесандр Шлапак, патріарх банківської справи і колишній очільник НБУ Володимир Стельмах та екс-президент Віктор Ющенко. Всі вони відмовляються коментувати таку інформацію. Фахівці кажуть, що призначення керівника Нацбанку буде складним завданням, бо кандидатура має задовільнити і президента, і Верховну Раду. Тим часом невирішеним залишається питання про черговий транш МВФ, і зміна очільника банку може тільки затягнути процес виділення кредитних коштів щонайменше на місяць. 

Натомість на курс гривні така ситуація в найближчій перспективі не впливатиме. Фахівці наголошують, що обвалити національну валюту зможуть хіба форс-мажорні події, як-то загострення на сході чи припинення співпраці з МВФ.

Кореспондент ТСН Олександр Романюк

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Підпал будинку Гонтаревої
Наступна публікація