Рада ухвалила зміни до КПК щодо заочного правосуддя

Рада ухвалила зміни до КПК щодо заочного правосуддя

Фото: УНІАН

За відповідний законопроект проголосували 233 народних обранці.

Верховна Рада прийняла в першому читанні проект закону про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України, щодо удосконалення механізмів забезпечення завдань кримінального провадження.

За відповідний законопроект (№5610) проголосували 233 народних обранці із 329, зареєстрованих у сесійній залі.

Згідно з законопроектом, у разі наявності інформації про перебування особи за межами України повістка такій особі надсилається за останнім відомим місцем її проживання чи перебування та обов'язково публікується в офіційних друкованих виданнях: "Голос України", "Урядовий кур'єр" та на офіційному веб-сайті органу, що здійснює досудове розслідування.

Таким чином, особа вважається ознайомлена зі змістом повістки про виклик з моменту її опублікування у ЗМІ загальнодержавної сфери розповсюдження.

Також була внесена зміна до термінів дії ухвали про дозвіл на затримання з метою приводу. Так, вона втрачає законну силу з моменту добровільного з'явлення підозрюваного до слідчого судді, а обвинуваченого до суду, про що слідчий суддя, суд повідомляє прокурора.

Зазначається, що сукупний строк тримання під вартою підозрюваного, обвинуваченого під час досудового розслідування не повинен перевищувати 18 місяців – в особливо складному кримінальному провадженні щодо особливо тяжких злочинів, вчинених організованою групою чи злочинною організацією або терористичною групою чи терористичною організацією.

Варто зазначити, що згідно з законопроектом, якщо під час досудового розслідування місцеперебування підозрюваного невідоме або особа перебуває за межами України та не з'являється на виклик слідчого, за умови його належного повідомлення про такий виклик, то слідчий, прокурор оголошує його розшук.

Нагадаємо, раніше засідання щодо дозволу на заочне засудження екс-президента України Віктора Януковича перенесли. Такий крок пов'язаний з тим, що Апеляційний суд досі розглядає клопотання адвокатів Януковича щодо перенесення розгляду справи з Печерського суду до іншого. 

14 грудня Печерський райсуд Києва дав дозвіл на затримання екс-президента Віктора Януковича і доставки його до суду. Таким чином суд задовольнив клопотання військового прокурора Кривенка про дозвіл на затримання Януковича "з метою його приводу для участі в розгляді клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою".

28 листопада Юрій Луценко у Святошинському райсуді Києва повідомив, що Віктору Януковичу оголошено підозру у державній зраді – зміст підозри оголошено усно, а саме повідомлення про підозру було розіслано на всі відомі адреси перебування екс-президента. У той же день після зачитування цієї підозри представники Військової прокуратури вручили його адвокату Ігорю Федоренко, присутньому в суді. 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Рішення Верховної Ради
Наступна публікація