Що означає указ Путіна про визнання "паспортів ДНР-ЛНР"

Що означає указ Путіна про визнання "паспортів ДНР-ЛНР"

Що означає указ Путіна про визнання "паспортів ДНР-ЛНР"

Фото: із соцмереж

Дії Кремля можуть призвести до посилення західних санкцій проти Росії.

Узаконення окупації, параліч Мінських домовленостей, плювок на міжнародне право – так оцінюють зараз експерти визнання Росією документів фейкових "ЛНР-ДНР". Указ, підписаний президентом РФ Володимиром Путіним, з'явився на сайті Кремля напередодні.

Про це йдеться в сюжеті програми ТСН.Тиждень.

Росія визнає не лише "паспорти", видані у самопроголошених республіках, а їх тільки у так званій "ДНР" роздали уже більше 40 тисяч. До переліку потрапили дипломи про освіту, свідоцтва про народження, смерть та шлюб і навіть номерні автомобільні знаки.

Указ спричинив шквал обурення в Україні та світі. Президент Петро Порошенко назвав це доказом окупації та цинічним кроком, адже документ зєявився як раз під час Мюнхенської безпекової конференції.

У Міністерстві закордонних справ України розцінюють це як ескалацію конфлікту.

Посольство США вже заявило, що указ Кремля суперечить Мінським домовленостям.

Головне питання тепер - що за ним далі? Віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко не виключає, що Росія захоче націоналізації українського майна. Наступним кроком може стати як остаточна заморозка конфлікту. Так і навпаки - офіційне введення на ці території російських військ. Як це було в Осетії та Абхазії.

Дехто вже вгледів у формулюванні юридичний конфуз – ідеться про документи, видані на "територіях окремих районів Луганської і Донецької областей України". Де межі цих територій і чиє, за логікою Кремля, скажімо, Дебальцеве, яке Мінськ визнає підконтрольним Україні, не відомо.

Є ще один наслідок, про який з острахом вже заговорили у самій Росії. Адже всі установи і підприємства, які офіційно працюватимуть з такими фіктивними для світу документами, фактично бронюють собі рядок у західних санкційних списках.

Утім, Кремль зобов'язав усі російські інституції дивитись на фейкові ксиви як на справжні. Ще тиждень тому навіть саму думку про це заперечував прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков. Тому секретар РНБО України Олександр Турчинов вважає цей крок фактичним виходом Росії з Мінського процесу.

Згідно з текстом указу, російське визнання має виключно добру мету – захист прав і свобод населення. Стандартне для окупанта прикриття, яке, насправді, може обернутися трагедією насамперед для власників цих документів, переконує Роман Безсмертний, який два роки працював у Мінській контактній групі.

"Найнебезпечніше, що тягне за собою цей документ, - загострення чергового конфлікту на цій території, бо воно призведе до перерозподілу землі, майна, житла, ресурсів. Фактично цим указом Путін спровокував подальший конфлікт уже всередині самих територій Донеччини чи Луганщини. Перше, що зроблять ті, хто зрозуміють значення цього документу, вони його використають для того, щоб відбирати власність", - говорить Роман Безсмертний.

Як відреагували українські політики та експерти на указ Путіна, читайте на ТСН.ua за цим посиланням.

Визнання Росією документів "ЛНР" та "ДНР" спричинило шквал обурення у світі

Визнання Росією документів "ЛНР" та "ДНР" спричинило шквал обурення у світі

Повʼязані теми:

Наступна публікація