Важливі для слідства частини Boeing досі не знайдені – Пристайко

Важливі для слідства частини Boeing досі не знайдені – Пристайко

Фото: Getty Images

Міністр запевнив, що фахівці не відкидають жодної з версій авіакатастрофи.

Ангар, у якому відбувається збір уламків і реконструкція українського пасажирського літака, знаходиться поблизу місця катастрофи, а тіла загиблих зберігаються в лікарнях Тегерана. Про це на терміновому брифінгу заявив міністр закордонних справ Вадим Пристайко.

Він наголосив, що не всі уламки літака наразі перебувають на місці реконструкції. "Є певні дуже важливі для нас частини, які до цього часу не знайдені", - розповів він і додав, що "над цим працює іранська сторона".

"Характер пошкоджень зараз аналізується. Є частини, які обпалені", - зауважив Пристайко. За його словами, українські фахівці встановлюють ті частини, котрі вимагають найбільш детального вивчення. "Що стосується, наприклад, залишків хімікатів", - сказав міністр і пояснив, що це потрібно для відпрацювання версій про теракт або зовнішній вплив на літак. Наразі, наголосив дипломат, доказів подібного не знайдено.

При цьому він запевнив, що аналізуються всі уламки на наявність зовнішніх або внутрішніх пошкоджень. "Всі варіанти ми розглядаємо", - заявив керівник дипломатичного відомства.

Нагадаємо, вранці 8 січня у столиці Ірану Тегерані розбився український пасажирський літак авіакомпанії МАУ, який виконував рейс "Тегеран-Київ". На борту перебували 167 пасажирів і 9 членів екіпажу, ніхто не вижив. Усі 9 членів екіпажу, а також 2 пасажири були громадянами України. РНБО опублікувала список загиблих. Відомо, що на рейс зареєструвалося 169 пасажирів, втім, двоє людей так і не сіли на борт літака.

МЗС України спочатку повідомило, що до падіння літака призвели технічні проблеми з двигуном, а версія теракту наразі не розглядається. Потім там змінили інформацію і заявили, що версії наразі все ще встановлюються. Літак впав майже одразу після зльоту з аеропорту імені Імама Хомейні.

Офіс генпрокурора розпочав розслідування катастрофи - справа розглядається за ч. 3 статті 276 Кримінального кодексу (порушення правил безпеки руху або експлуатації повітряного транспорту, що спричинило загибель людей). На час встановлення обставин авікатастрофи всі українські авіакомпанії тимчасово припинять польоти у повітряному просторі Ірану.

Увечері в четвер, 9 січня, одразу кілька провідних американських видань і телеканалів повідомили про те, що Boeing 737-800 "Міжнародних авіаліній України" був помилково збитий Іраном одразу після зльоту з аеропорту Тегерана. З'явилися фото уламків ракет, якими могли збити літак, а також відео моменту трагедії.

Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо та прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон із посиланням на дані  розвідок та союзників країн повідомили, що літак був збитий іранською ракетою земля-повітря. Президент США Дональд Трамп назвав катастофу літака "підозрілою". Глава Білого дому, вважає, що літак міг розбитися не через технічну несправність, а через те, що "хтось на тому боці міг припуститися помилки".

ТСН.ua зібрав головне про аварію та стежить за подіями в текстовій онлайн-трансляції.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Авіакатастрофа рейсу PS752 під Тегераном
Наступна публікація