Справа України проти Росії. Чого чекати від Гаазького суду

Справа України проти Росії. Чого чекати від Гаазького суду

Фото: Reuters

Процес може затягнутися на кілька років. Один лише запит на тимчасові заходи для Росії може зайняти від кількох тижнів до кількох місяців.

6 березня Міжнародний кримінальний суд ООН у Гаазі розпочав розгляд позову України проти Росії.

Україна звинувачує РФ у порушенні двох міжнародних конвенцій. Перша - про боротьбу з фінансуванням тероризму. Як відомо, росіяни забезпечують бойовиків на Донбасі зброєю, а також надають іншу військову допомогу, в тому числі військовою силою.

Друга порушена Росією Конвенція - про ліквідацію всіх форм расової дискримінації. Неодноразово з Криму надходили новини про дискримінацію українців та кримських татар, які проживають в окупованому Криму.

До речі, щодо ситуації в Криму Гаазький суд визначився ще раніше. У звіті прокурора суду, опублікованому у листопаді 2016 року, йдеться про те, що окупація Криму Росією є збройним конфліктом.

Україна просить суд ООН у Гаазі натиснути на Москву

Україна просить суд ООН у Гаазі натиснути на Москву

Поки що судді тільки розпочали ознайомлення з аргументацією сторін. Слухання триватимуть чотири дні. Українська сторона, зокрема, попросила суд про вжиття тимчасових заходів, таких як заборона Росії на репресії кримських татар і подальшу підтримку бойовиків.

Звичайно, росіяни спростовають обвинувачення у постачанні бойовикам зброї. Останнє з їхніх пояснень - мовляв, зброю бойовики відшукали у шахтах.

"Отже, в міжнародному суді ООН в Гаазі росіяни заявили, що зброя лежала в шахтах. Згідно цієї логіки, там лежав і " Бук", з якого збили малайзійський Боїнг... в шахтах лежати новітні "Гради", "Буратіно" й інша смертоносна зброя, тому в шахти не пускають місію СММ ОБСЄ. Друзі, слухаємо трансляцію, конспектуємо, це важливо для розвінчування кожного слова російської брехні. І як важливо, що цю брехню, яку сміють озвучувати московські брехуни тепер в суді, чує весь світ", – зауважила представник України у гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко.

Поки зарано прогнозувати результати розгляду справи, кажуть експерти. Проте шанси відстояти свою позицію в України є. Хіба що цей процес може зайняти кілька років. Зокрема, розгляд цього запиту від України на тимчасові заходи може зайняти від кількох тижнів до кількох місяців.

Щоправда, навіть у разі позитивного рішення, експерти мають сумніви щодо того, чи стане Росія виконувати рішення МКС. У листопаді минулого року, одразу після визнання Гаагою окупації Криму збройним конфліктом, президент РФ Володимир Путін підписав указ про відмову від ратифікації Римського статуту - міжнародний договір, яким у 1998 році було створено Міжнародний кримінальний суд.

Фото: Facebook/Олександр Мережко

Олександр Мережко, юрист-міжнародник:

- Рішення Міжнародного кримінального суду на користь України стане міжнародно-правовим закріпленням фактів порушення Росією двох найважливіших міжнародних конвенцій. Сам факт прийняття такого рішення найбільш авторитетним міжнародним судом вже має величезне значення.

Таке рішення завдасть потужного удару по престижу Росії і стане підтвердженням позиції України.

Цим рішення Суд може вимагати від Росії припинення дій, пов'язаних з порушенням конвенцій, а також сплату компенсацій Україні.

Водночас питання компенсацій більш складне. Складність полягає в тому, що у практиці Суду важко знайти подібне рішення про компенсації. Крім того, за порушення конвенцій, про які йдеться наразі, не передбачена компенсація. Проте Україні ніщо не заважає поставити таке запитання Суду.

Строки розгляду справи - кілька років. 

Фото: УНІАН
Володимир Василенко, посол України, екс-суддя МКС:

- Україна може добитися того, що Суд визнає Росію частково винною. Всі претензії України не будуть задоволені. Тільки обґрунтовані. Тож зараз суд має визначити, чи підтверджуються претензії України фактами, чи ні. І чи ті факти можуть бути належними й достатніми доказами для прийняття позитивного рішення.

Суд визнає Росію винною у невиконанні її обов'язків за двома конвенціями - про заборону всіх форм расової дискримінації і про боротьбу з фінансуванням тероризму.

У України, звичайно, є шанси виграти цю справу. Є сильні аргументи, особливо у тому, що стосується конвенції про заборону всіх форм расової дискримінації.

Тут також може йтися про компенсації, якщо Суд встановить, що існує причинно-наслідковий зв'язок між порушеннями, які він зафіксує і визнає, і шкодою, яка була заподіяна. Розміри компенсації залежатимуть від обсягу шкоди, яка була спричинена.

Розгляд цієї справи дійсно може зайняти кілька років. Але тут складно сказати, не передивившись всі документи, які подали як Україна, так і Росія. Але, як правило, такі справи не розглядаються дуже швидко.

Ольга Скичко

Повʼязані теми:

Наступна публікація