Американський генерал не довіряє заявам РФ щодо масштабів навчань "Захід-2017"

Американський генерал не довіряє заявам РФ щодо масштабів навчань "Захід-2017"

Фото: Reuters

Росія могла б розвіяти занепокоєння, якби запросила журналістів спостерігати за навчаннями. 

Командувач Сухопутних силами США в Європі Бен Ходжес заявляє, що немає підстав вірити інформації про масштаби навчань "Захід-2017", яку надає Москва.

Про це він сказав 1 вересня у Вільнюсі на спільній прес-конференції з міністром оборони Литви Раймундасом Кароблісом, передає Delfi.

"Росіяни не дали нам серйозних причин вірити цифрам, про які вони говорять", - заявив Ходжес.

Москва повідомляє, що у навчаннях буде задіяно менше 13 тис. військовослужбовців, але представники НАТО кажуть, що ця цифра занижена, тому що навчання розбиті на окремі частини з метою уникнути виконання обов'язків запрошувати спостерігачів.

Ходжес зауважив, що Росія могла б розвіяти занепокоєння, якби запросила журналістів спостерігати за навчаннями, як це роблять країни Заходу.

"Я вважаю, що все могло б бути вирішено, і всі б могли б розслабитися, якби Російська Федерація всюди запросила ЗМІ, як це робиться у литовських, німецьких і американських збройних силах", - додав Ходжес.

Він підкреслив, що твердо впевнений у стримуючих силах НАТО в регіоні, але додав, що Альянс має залишатися пильним.

Зокрема,  на час навчань США направили до Литви додаткові винищувачі і роту солдатів, але американський генерал зазначив, що навчання Альянсу будуть проходити за узгодженими раніше графіками. Цього року у Латвії, Литві, Естонії та Польщі також дислоковано по батальйону - близько тисячі військових - з різних країн НАТО.

Росія і Білорусь стверджують, що майбутні навчання носитимуть чисто оборонний характер.

Як відомо, навчання "Захід 2017" відбуватимуться в Білорусі від 14 до 20 вересня. У НАТО вважають, що у навчаннях може бути задіяно понад 100 000 військовослужбовців. А також може відбутися навчання з ядерної зброї. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація