Британія висилає 23 російських дипломатів й скасовує візит Лаврова

Британія висилає 23 російських дипломатів й скасовує візит Лаврова

Фото: Reuters

Міністри й королівська сім'я не поїдуть на ЧС з футболу.

Прем'єр-міністр Великої Британії Тереза Мей оголосила про вислання з країни 23 дипломатів РФ.

Про це вона заявила у британському парламенті.

Також прем'єр зазначила, що будуть призупинені двосторонні контакти на високому рівні. Зокрема, буде відкликане запрошення глави МЗС РФ Сергія Лаврова до Британії. Міністри та члени королівської сім'ї не поїдуть до Росії на Чемпіонат світу з футболу.

Крім того, Мей заявила, що не всі заходи щодо Росії може озвучити через загрозу нацбезпеці.

Однак вона наголосила, що Британія залишається відкритою до діалогу.

"Ми не у конфлікті з населенням РФ, яке допомогло нашому власному розвитку. Ми хочемо поліпшити відносини з цією країною, і дуже трагічно, що президент Путін вирішив діяти саме таким чином. Але ми не терпітимемо загрози життю британським громадянам на території Об'єднаного Королівства. І ми не терпітимемо кричуще порушення міжнародних зобов'язань", - сказала Тереза Мей.

Розробник трунку, від якого постраждав Скрипаль, розповів, хто міг його виготовити

Розробник трунку, від якого постраждав Скрипаль, розповів, хто міг його виготовити

14 березня Велика Британія скликала термінове засідання ради безпеки ООН для обговорення питання про отруєння Скрипаля.

Раніше 12 березня Мей, виступаючи у парламенті, заявила, що за замахом на колишнього агента Сергія Скрипаля "з великою часткою ймовірності" стоїть Росія. Вона також в ультимативній формі зажадала від Москви до кінця 13 березня пояснень у зв'язку з інцидентом. 

Міністр закордонних справ Російської Федерації Сергій Лавров заявив, що Росія не причетна до отруєння Сергія Скрипаля і готова співпрацювати зі слідством. "Росія не винна, Росія готова співпрацювати відповідно до Конвенції про заборону хімічної зброї, якщо Сполучене Королівство зійде до того, щоб виконати свої міжнародно-правові зобов'язання за тим самим документом", - додав російський міністр. 

5 березня BBC повідомила, що у Великій Британії колишній російський розвідник Сергій Скрипаль потрапив до лікарні після серйозного отруєння невідомою речовиною. Видання The Telegraph дізналося, що Скрипаль раніше звертався до поліції із заявою про те, що побоюється за своє життя. Дружина колишнього співробітника ФСБ Олександра Литвиненка сказала виданню, що ситуація зі Скрипалем "дуже схожа на те, що сталося з її чоловіком". Як відомо, він помер 2006 року в результаті отруєння полонієм.

Сергій Скрипаль до 1999 року служив у Головному розвідувальному управлінні РФ, після чого вийшов на пенсію у званні полковника. 2004-го його затримали за підозрою в шпигунстві на користь Великої Британії і через два роки засудили до 13 років позбавлення волі. Скрипаль був визнаний винним у тому, що від 1995-го передавав Секретній розвідувальній службі Великої Британії дані про співробітників російської розвідки, які працювали під прикриттям в Європі.

2010 року Скрипаль та ще троє засуджених у Росії були помилувані, після чого їх обміняли на десятьох агентів російської розвідки, розкритих у США. Після обміну Сергій Скрипаль став жити у Великій Британії. 

Очільник МЗС Борис Джонсон заявив, що Велика Британія виявить жорстку реакцію, якщо причетність Росії до отруєння колишнього шпигуна Сергія Скрипаля буде доведено.

Тим часом президент Росії Володимир Путін прокоментував отруєння екс-полковника ГРУ Сергія Скрипаля у Великій Британії. За його словами, британці повинні "самі розібратися" з цим інцидентом, перш ніж обговорювати це питання з РФ.

Повʼязані теми:

Наступна публікація