Сторони конфлікту в Лівії домовилися про перемир'я

Сторони конфлікту в Лівії домовилися про перемир'я

Попри запровадження режиму припинення вогню сторони відмовилися від подальших політичних переговорів.

Сторони конфлікту в Лівії домовилися про режим припинення вогню.

Про це повідомило агентство новин dpa з посиланням на місію ООН з підтримки Лівії.

Переговори військової комісії у складі 5+5 проходили в Женеві. Перемир'я повинне допомогти цивільним особам повернутися до своїх домівок. Наступна зустріч військової комісії призначена на березень.

Утім, учасники переговорів - Уряду національної згоди і збройних формувань генерала Халіфи Хафтара - заявили, що не братимуть участі в переговорах під егідою ООН, призначених на 26 лютого. Палата представників - парламент, який підтримує Хафтара - закликала всіх членів делегації покинути Женеву і повернутися до Лівії. Таке рішення було прийняте через "втручання місії ООН у процес вибору переговорників".

Після повалення режиму Муаммара Каддафі у 2011 році та його вбивства в Лівії почалася боротьба за владу між різними угрупованнями і фракціями. У Триполі за підтримки ООН був створений Уряд національної єдності на чолі з Фаїзом Сараджем. Між тим у Тобруку на сході країни проходять засідання однопалатного парламенту, що вважає себе справжньою владою і не згоден з політикою Сараджа. Міжнародно визнаний уряд в Триполі, очолюваний Сараджем, контролює лише невелику частину країни. Його суперником є екссоратник Каддафі, генерал Халіфа Хафтар, чиї збройні формування ("Лівійська національна армія") підтримують парламент та дедалі сильніше тиснуть на Уряд національної єдності. Під контролем Хафтара перебуває значна частина лівійської території, включно з більшістю нафтових родовищ. Хафтар веде наступ на Триполі від квітня 2019 року.

Раніше міжнародний комітет щодо Лівії вказав на порушення ембарго на постачання зброї. У резолюції Ради Безпеки ООН ідеться про мету встановити тривалий режим припинення вогню.

Туреччина відправить свої війська до Лівії, аби підтримати адміністрацію Триполі

Туреччина відправить свої війська до Лівії, аби підтримати адміністрацію Триполі

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація