У ПАРЄ уточнили, які санкції можуть бути введені проти делегації Росії

У ПАРЄ уточнили, які санкції можуть бути введені проти делегації Росії

ПАРЄ / Фото: Слово і діло

Регламентний комітет асамблеї скоротив кількість обмежень проти росіян.

Російська делегація у Парламентській асамблеї Ради Європи не може бути позбавлена права участі у виборах суддів Європейської конвенції з прав людини, генсека Ради Європи та інших високопосадовців організації.

Відповідне рішення ухвалив регламентний комітет ПАРЄ, повідомили у прес-службі асамблеї.

"У разі оскарження повноважень національної делегації ПАРЄ не може ставити під сумнів право депутатів брати участь у виборах старших посадовців Ради Європи", - йдеться у повідомленні.

Як пояснили в комітеті, Асамблея не має повноважень втручатися в застосування Статуту Ради Європи та Європейської конвенції з прав людини.

Також у ПАРЄ зазначили, що рішення комітету набуває чинності негайно.

Таким чином рішення регламентного комітету обмежило обсяг санкцій, які можна запроваджувати проти окремих держав через порушення ними принципів Ради Європи - Росія зможе брати участь у виборах генсека Ради Європи, комісара РЄ з прав людини, президента ПАРЄ та суддів ЄСПЛ.

Водночас, якщо Росія не надасть ПАРЄ список учасників своєї делегації, права брати участь у виборах вона може позбутися.

Нагадаємо, Росію було усунено від роботи у ПАРЄ протягом 2014 та 2015 років через порушення принципів Ради Європи. Від 2016 року Росія припинила брати участь у роботі асамблеї. Проте робота в усіх інших органах РЄ продовжувалася. Від 2017 року РФ не сплачує внески у Раду Європи.

9 жовтня Парламентська Асамблея Ради Європи відхилила доповідь щодо повноважень делегацій, слухання якого просували представники Росії. Це означає, що РФ не буде повернута в ПАРЄ наступного року.

Повʼязані теми:

Наступна публікація