"Гроби" для підсудних: адвокати зробили скандальне викриття судів на Буковині

"Гроби" для підсудних: адвокати зробили скандальне викриття судів на Буковині

Умови утримання підозрюваних перед судом і після нього приголомшують.

На Буковині в одному з районних судів представники уповноваженого з прав людини виявили металеві шафи з маленьким віконцем. Начебто там тримали підсудних, як заявив про це один із адвокатів, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Юрист Олександр Муха твердить, що дізнався про це свого підзахисного, коли вперше приїхав на судове засідання в Глибоку. "Я приїхав у суд, мені клієнт каже – мене саджають в гріб. Я не повірив", - каже адвокат. Однак згодом переконався на власні очі та навіть устиг трохи зафільмувати приміщення, де стояли шафи заввишки в два метри та вирізом у декілька квадратних сантиметрів, аби підсудні, вочевидь, не задихнулись. "Вони їх туди привозять, саджають в ту шафу, і далі по одному водять нагору в залу судових засіданнь. Засідання відбулось – знову в ящик. І в ящику вони сидять цілісінький день, поки всі не закінчать. Далі всіх в машину – і в СІЗО", - твердить Муха.

В одному з районних судів Буковини виявили нелюдські умови тримання підсудних

В одному з районних судів Буковини виявили нелюдські умови тримання підсудних

Металеві шафи, які потрапили на очі правозахисникам, з приміщення вже прибрали. Судові працівники запевняють, що тією кімнатою взагалі не користувалися багато років, а шафи лишилися від радянських часів і не були призначені для людей. "Ці шафи в нас не використовуються. Один тільки раз в ту кімнату, підкреслюю – не в шафу, а в кімнату – завели людину, коли був лютий мороз. На даний час в нас їх немає", - розповів голова Глибоцького районного суду Віталій Цуренко. Але представники уповноваженого з прав людини, які навідались у суд із перевіркою, певні, що шафи таки використовували, і навіть устигли пофарбувати за день до перевірки. "Нам взагалі дивно, що є якісь виправдовування. Наявність цих шаф суперечить і національному законодавству, і міжнародному", - каже Леонід Ілюк.

В обласній судовІй адміністрації всі звинувачення відкидають і пояснюють скаргу адвоката спробою затягнути справу його підзахисного. "Це є провокацією з боку адвокатів, тому що вони представляють інтереси осіб, які скоїли тяжкі злочини, щоби справу затягнути", - заявив заступник начальника територіальної управління Державної судової адміністрації Павло Тюфтій. Тим часом представники уповноваженого з прав людини вже направили звіт у Верховну Раду та правоохоронним органам. Адвокати твердять, що такі металеві конструкції є й в інших судах Чернівецької області.

Кореспондент ТСН Олег Тудан

Повʼязані теми:

Наступна публікація