Сенцов став лауреатом престижної премії Сахарова

Сенцов став лауреатом престижної премії Сахарова

Фото: Reuters

Її щорічно вручає Європейський парламент.

Український режисер та політв’язень Олег Сенцов став лауреатом цьогорічної премії імені Андрія Сахарова за свободу думки.

Про це на своїй сторінці у Twitter повідомляє кореспондент "Радіо Свобода" у Брюсселі Рікард Йозвяк. 

Офіційна церемонія нагородження відбудеться 12 грудня у Страсбурзі. Наразі невідомо, чи буде Сенцов особисто присутній на ній, чи премію отримають його родичі, або ж місце лауреата символічно залишиться порожнім.

Номінацію Сенцова підтримали більшість груп європарламентарів. Серед конкурентів режисера на цю премію були середземноморські громадські організації, які займаються питанням мігрантів, та марокканський активіст Насер Зефзарі.

Олег Сенцов став першим українцем, який отримав цю нагороду від Європарламенту. Раніше євродепутати розглядали можливість отримання премії Сахарова активістами Євромайдану та кримським татарином Мустафою Джемілєвим, однак цього не сталося через можливий "страх перед Росією".

Премія імені Андрія Сахарова вручається Європейським парламентом від 1988 року за "винятковий внесок у боротьбу за права людини по всій земній кулі". Напередодні український режисер вже отримав премію "За людську гідність" від польського Міністерства закордонних справ.

Нагадаємо, 25 серпня 2015 року українського режисера Олега Сенцова засудили до 20 років ув'язнення в колонії суворого режиму. Йому інкримінували в Росії підготовку до вчинення терористичних актів у Сімферополі, Севастополі та Ялті. 14 травня 2018 року Сенцов оголосив безстрокове голодування. Єдиною умовою його припинення було звільнення всіх українських політв'язнів, які перебувають на території РФ.

Він голодував 145 днів. 5 жовтня Сенцов повідомив, що припиняє голодування. За словами адвоката політв’язня, він не мав виходу, адже в російській лікарні йому погрожували почати примусове годування та "зробити з нього овоч".

Повʼязані теми:

Наступна публікація