Шаурма із фалафелі та "молочка" із тофу: що їдять українські вегани

Останні

Більше новин

Популярні

Більше новин

Коментують

Більше новин

Тих, хто відмовився від м’яса та інших тваринних продуктів, щороку більшає.

У світі налічується мільярд людей, що не їдять м'ясо – це ледь не щовосьмий на планеті. В Україні таких близько двох мільйонів, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Що вони купують у супермаркетах, замовляють у ресторанах, і як виживають вагітні без нібито потрібних вітамінів, які є в м'ясі? Інна Мірошниченко – вагітна веганка. Вона запевняє, що її раціон – не лише овочі з фруктами. Для свого супу бере горох, сочевицю, сіль, перець, оливкову олію, квашені помідори, соєвий соус і васабі. Переконана, що дитині таким раціоном не шкодить. Доказ – перша донька, якій зараз півтора роки. "Ми ж постійно здаємо аналізи. По аналізах усе добре", - каже вона.

Відео Без продуктів тваринного походження: ТСН досліджувала раціон веганів

У світі мільярд людей, що не їдять м'ясо. Це ледь не щовосьмий на планеті. Із них 250 мільйонів, що не їдять нічогісінько тваринного походження. Враховуючи, що за українськими підрахунками, в нас від м'яса відмовилися два мільйони людей, ТСН вирішила розпитати, що вони купують у супермаркетах, замовляють у ресторанах і як виживають без нібито потрібних вітамінів, які є в м'ясі, - дивіться далі.    

Без продуктів тваринного походження: ТСН досліджувала раціон веганів

У родині не їсть м’ясо лише Інна. Воно їй спротивилося під час першої вагітності, теперішня перетворила  вегетаріанку на веганку. "Я перестала вживати всі молочні продукти", - пояснила жінка. Інна спонтанний веган, а от Павло – ідейний. "Крім того, що виключаються продукти, як у вегетаріанців, плюс ще молочка, як продукт експлуатації, та мед виключається з їжі. А також розваги – ми не ходимо в зоопарки, не ходимо в цирки з тваринами, дельфінарії, не носимо на собі хутра", - пояснив він.

Фотогалерея Продірявлені щоки і почикрижені язики. Таїланд святкує моторошний фестиваль вегетаріанців (18 фото)

Почалося веганство Павла з небажаного стейку: "Подивився на нього – я що, якась первісна істота, що зараз буду відділяти кістку від мяса? Реально, як печерна людина". Вегани переконані, що в них є переваги: етична – не позбавляють тварин життя, екологічна - заощаджують воду, оздоровча – дослідження свідчать, що у веганів менше серцево-судинних хвороб і на 13% довше статеве життя.

Експерт із харчування показує полиці супермаркету, які заповнені веганською продукцією – нині їх і шукати не треба, все підписане. Є веганська своєрідна "молочка" із сиру тофу і різних видів молока – кокосового, пшеничного, мигдалевого та рисового. Щоби не зійти з веганського шляху і не шкодити здоров’ю, Сергій радить різноманітний раціон – зелень, овочі, серед  фруктів насамперед цитрусові, а щоби насититися – банани. Своєрідний замінник м’яса – сочевиця і всі бобові: "Достатня кількість білку, навіть рослинного походження".

Але навіть від жирів рослинного походження можна погладшати, як от від оливкової олії. Тому її – тільки 2-3 столові ложки на день. Хто сам не може приготувати, може скористатися мережею спеціалізованих веганських кафе і веганських меню звичайних ресторанів. Власник трьох таких столичних закладів підтверждує популярність рослинної їжі: сотні людей залюбки беруть шаурму, де замість м’яса  фалафель – обсмажені кульки нуту, а також сейтан – пшеничний або соєвий стейк.

Кореспондент ТСН Наталія Гончарова

Залиште свій коментар

Вибір редакції