У Чернігові почали відроджувати виробництво бандур

У Чернігові почали відроджувати виробництво бандур

У Чернігові почали відроджувати виробництво бандур

Фото: ТСН

Інструменти виготовляють на підприємстві опалювальних котлів.

Чернігів  відроджує виробництво  бандур на підприємстві  із виготовлення котлів для опалення. Там  уже змайстрували п'ять інструментів, а зараз працюють над особливо складною партією. Про це йдеться у сюжеті ТСН.19.30.

Перші  п'ять експериментальних бандур остаточно  не настроєні. Їх везуть до музичної школи до хлопчачого ансамблю бандуристів "Соколики".  Вони грають на своїх інструментах - ще тих, колишніх, якими колись славився Чернігів.

Нові  бандури прискіпливо оцінюють настроювачі інструментів  - Олександр Бешун та Іван Йовенко.

"Симпатично, нічого не скажеш. Шенсток повинен бути з бука, якщо з клена, то ми це вже порушуємо. Деякі деталі в інструменті треба замінити по технології. Якість звуку буде і не треба постійно налаштовувати. Раніше такі бандури просто не прийшли б ОТК. Ні, інструменти дуже гарні, це  дуже добре, що починають розвивати це ремесло", - кажуть вони.

Тим часом "Соколики"  до рук беруть новий інструмент. Грати виходить погано, але музики знаходять і переваги. "Тут струни не такі жорсткі,  як на наших бандурах", - кажуть вони.

У цеху твердопаливних котлів  взялися за виробництво бандур після  порятунку унікальних верстатів. Закриту фабрику музичних інструментів  різали на метал.

"Ніхто серйозно до цього не відносився, окрім директора, але він наполягав. Ми придбали обладнання, ми зрозуміли, що є технолог", - каже заступник директора  підприємства Аліна Кунденко.

Колишнім технологом музичних інструментів виявився Віталій Щербина. Тут він  працював слюсарем на котлах, а тепер кар'єра знову пішла вгору.

Чернігівські  бандури - унікальні, бо їх видовбують у дереві. Перші п'ять експериментальних бандур, після їх настроювання, виробники  подарують талановитим дітям. А якщо музичний бізнес піде, бандури продаватимуть за собівартістю.

Кореспондент ТСН Валентина Доброта

У Чернігові розпочали виробництво бандур на підприємстві із виготовлення котлів для опалення

У Чернігові розпочали виробництво бандур на підприємстві із виготовлення котлів для опалення

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація