Українського омбудсмена не пустили до Сенцова

Українського омбудсмена не пустили до Сенцова

Фото: Reuters

Денісова змогла зустрітись з начальником колонії, який відмовився організовувати їй зустріч з українським режисером.

Уповноважену Верховної Ради України з прав людини Людмилу Денісову не пустили на зустріч із українським політв’язнем Олегом Сенцовим.

Про це вона повідомила на своїй сторінці у Facebook.

"Сьогодні зранку я приїхала до виправної колонії №8, де тримають Олега Сенцова, де зустрілась з начальником колонії і з начальником управління виконання покарань Ямало-Ненецького автономного округа. Саме він повідомив мені, що я не можу ні за яких обставин зустрітися з Олегом Сенцовим", - заявила вона.

Також Денісова зазначила, що їй не повідомили причину відмови і відмовилися надавати інформацію про його стан.

За словами омбудсмена Росії Тетяни Москалькової, Денісова не може зустрітися із Сенцовим, бо він є "громадянином Росії" (Сенцов має паспорти РФ та України). Як повідомляла його сестра, в анексованому Криму російські паспорти друкувалися "оптом", а для відмови від них потрібно було написати окрему заяву, чого український режисер зробити не зміг. 

Також Москалькова звинуватила Денісову у порушенні домовленостей. "Згідно з домовленістю президентів, два уповноважених можуть відвідати громадян, я і Денісова з України. Відвідати громадян, які перебувають під вартою: я в Україні, вона - тут. У порушення наших домовленостей Денісова приїхала зараз в Салехард, де перебуває Сенцов", - заявила вона.

Нагадаємо, 9 червня президент України Петро Порошенко провів телефонну розмову з президентом Росії Володимиром Путіним, під час якої вони обговорили звільнення ув’язнених громадян обох країн. Після цього Порошенко доручив омбудсмену Людмилі Денісовій найближчим часом відвідати українських політв'язнів, які утримуються в Росії та в окупованих Криму і на Донбасі.

25 серпня 2016 року українського режисера Олега Сенцова засудили до 20 років ув'язнення у колонії суворого режиму. Йому інкримінували в Росії підготовку до здійснення терористичних актів у Сімферополі, Севастополі та Ялті.

14 травня 2018 року Сенцов оголосив безстрокове голодування. Єдиною умовою його припинення є звільнення всіх українських політв'язнів, які перебувають на території РФ. Як повідомлялося, ув’язненому Сенцову, котрий оголосив голодування, розпочали проводити підтримувальну терапію.

Українська омбудсмен Людмила Денісова вирушила до Росії, аби зустрітися з політв'язнями

Українська омбудсмен Людмила Денісова вирушила до Росії, аби зустрітися з політв'язнями

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація