Першими у продажу з'являються паски іноземного виробництва, термін зберігання яких викликає великі підозри: 3-6 місяців.
До Великодня ще більше тижня, але прилавки магазинів уже заповнені пасками, різними присипками до них, барвниками для яєць. Але все це може принести з собою цілий букет небезпечних хвороб, пише "Газета Киевская".
Першими у продажу з'являються кулічі іноземного виробництва, термін зберігання яких викликає великі підозри: 3-6 місяців. Видання поцікавилось в Центрі експертиз "Тест", що кладуть у тісто, щоб так подовжити термін придатності.
"Ми тестували зарубіжну великодню хлібобулочну продукцію, яка має тривалий термін зберігання. У виробах були виявлені консерванти, що перешкоджають утворенню мікробів і забезпечують довгий термін придатності випічки. Була знайдена бензойна кислота (Е210), сорбінова кислота (Е200) та їх солі. Це ж було відзначено на упаковці - так що видимих порушень немає", - зазначила керівник експертно-аналітичної відділу Центру експертиз "Тест" Ніна Кільдій.
Що до того, як ці консерванти впливають на здоров'я, то, за словами лікаря-терапевта Наталі Дерев'янко загалом вказані речовини безпечні.
"Але при захворюванні травної системи вони можуть спровокувати алергію, дисбактеріоз або проблеми з мікрофлорою кишечника", - додала лікар.
Вітчизняні паски черствіють швидше, але консервантів у них куди менше.
"Термін придатності нашої випічки найчастіше становить від 48 годин до 12 діб, а основна маса великодніх виробів придатна до вживання 72 години", - пояснила прес-секретар ПАТ "Київхліб" Наталя Лук'янова.
За її словами, терміни зберігання безпосередньо залежать від рецептури вироба, а також від наявності упакування. Високорецептурні паски виготовляються по типу кексів. До їх складу входять вершкове масло, маргарин, спирт, цукор, тобто натуральні інгредієнти. "Що ж стосується оформлення, то на нашому підприємстві використовують посипання, виготовлене згідно з ГОСТами на спеціалізованих фабриках. Як правило, воно з цукрової пудри, тальку, крохмалю і містить виключно харчові барвники", - додала Лук'янова.
Якщо звернути увагу на склад упаковок з посипанням і фігурками-прикрасами для паски, можна побачити, що шкідливі барвники зустрічаються в посипанні набагато рідше, ніж в яєчних барвниках. Посипання, яке в столичних магазинах продається від 10 грн, в основному складається з природних барвників. Червоний бетанін, зокрема, отримують з буряка, желтий лукаротін або куркумін - з приправи куркуми або жирового розчину бета-каротина з моркви та гарбуза.
Дешеві посипання за ціною 1-2 гривні напхані синтетичними барвниками - Е102, Е110, Е122, Е124, Е132, Е129 і Е171. Цей букет може погрожувати раком, хворобами нирок, алергією. І хоча лікарі стверджують, що в таких малих кількостях посипання нешкідливе для здоров'я, небезпека загрожує людям, у яких діабет, алергія або харчові розлади, пише видання.
Купивши пакетик фарби для яєць за 1 грн, журналіст видання виявив на упаковці барвники, Е102, Е110, Е122, Е124, Е133. За інструкцією, яйця для забарвлення доведеться вимочувати в розчині води,оцту і всіх цих Е. Як відомо, яєчна шкаралупа має пористу структуру, тому дані речовини легко проникають в білок, зазначає "Газета Киевская".
У Центрі споживчих експертиз "ТЕСТ" проводилися дослідження барвників для яєць. Ніна Кільдій розповіла, що були виділені 6 барвників, які входять до складу деяких екземплярів. В Європі їх продають з попередженням: "барвник може викликати затримку розвитку дітей", а в Україні таких позначок не роблять.
Мова йде про тартразин, або Е102, а також про Е104, Е110, Е122, Е124, Е129. На думку європейських лікарів, всі ці речовини небезпечні для дитячого організму, так як призводять до підвищеної активності і зниження концентрації уваги.
"Я б не рекомендувала давати яйця, пофарбовані такими барвниками, дошкільнятам. Це як саме той період, коли організм дитини потребує корисні речовини і мікроелементи, а батьки збираються "атакувати" його хімією. Якщо у дитини, наприклад, слабкий імунітет, то навіть одне таке яйце може викликати діатез або алергічні висипання. Тому краще використовувати старі методи фарбування яєць - лушпиння цибулі або сік буряка", - зазначила Кільдій.