Вітамінна бомба: чим корисний гранат та яка його ціна в Україні

Вітамінна бомба: чим корисний гранат та яка його ціна в Україні

pixabay.com

Дієтологи радять вживати по одному гранату щодня.

Гранат називають вітамінною бомбою, і в період пандемії COVID-19 - це те, що треба. Сезон цього фрукта зараз у розпалі й триватиме до весни. На ринках та в супермаркетах продавці невтомно викладають товар красивим боком і нахвалюють.

ТСН.Тиждень з'ясував, які вітаміни та мікроелементи містить гранат, кому його треба їсти щодня і які страви приготувати з фрукта.

Грузин за національністю Аміран продає на столичному ринку турецькі та азербайджанські гранати. Зі своєї батьківщини – Грузії – гранати не везе, бо малі і кислі, каже чоловік, і тут їх ніхто не бере.

Ціна на фрукт зараз різна. На ринку азербайджанські - 60-65 гривень за штуку, а турецькі – 75-80 гривень. Однак, гранат можна знайти за цілком притомною ціною, зокрема в супермаркеті.

"Гранат є одним з лідерів серед всіх продуктів, що існують в природі, котрий містить максимальну кількість біофлаваноїдів", - каже дієтологиня Наталія Самойленко, і пояснює, що мова про речовини, які  уповільнюють старіння та роблять організм молодим.

У гранаті багато вітамінів – С, В6, В12, Р, а також кальцій, мідь, калій, магній, марганець, фосфор, йод, залізо, натрій. Він також містить такі корисні кислоти як лимонна, яблучна, винна, щавлева, янтарна і, необхідна для жінок, фолієва.

"Під час вагітності фолієва кислота стає номером один за ступенем важливості впливу і на жіночий організм, і на організм малюка", - додає Самойленко.

Гранат знижує ризик онкозахворювань, зокрема молочної залози; зміцнює серцево-судинну систему; понижує артеріальний тиск. І тут увага гіпотонікам: якщо у вас і так низький  тиск, то гранат - не ваш фрукт.  Для інших же цей плід - знахідка для  імунітету, яка підвищує гемоглобін, а значить кисню в організм потрапляє більше. І, що особливо важливо під час COVID-19, гранат розріджує кров, а тромбоз поряд із кисневою недостатністю є дуже поширеним наслідком коронавірусу.

Гранат також впливає на шкіру, волосся та вагу, бо добре насичує організм, особливо якщо ви їсте його з кісточками.

"Гранат можна їсти з кісточками. Але добре їх пережовувати. Безумовно є протипоказання, наприклад виразкові чи разивні пошкодження слизової шлунково-кишкового тракту", - наголошує дієтологиня.

Вона радить вживати по одному гранату щодня. А ось шеф-кухар київського ресторану Сергій Пашинський розповідає, що з гранату можна приготувати соус для м'яса чи салату. До гранатового соку він додає цукор та сіль, а далі варить майбутній соус до консистенції меду.

Такий соус він додає і до рулетиків із баклажанів, які нарізає та обсмажує в муці та маслі. На баклажани кухар викладає горіхову пасту. "Це 100 г обсмажених грецьких горіхів, 50 г обсмаженої цибулі та 100 г крем-сиру. Усе в блендері", - ділиться Пашинський.

До рулетиків він додає гранатові зернятка, зелень, та загортає. А тоді - поливає гранатовим соусом. Чим не варіант урізноманітнити олів'єво-шубний новорічний стіл? До того ж, це вигідно, адже за кількістю вітамінів один гранат замінить кілька різних фруктів.

Раніше у лікарні Мечникова у Дніпрі заявили, що вегетаріанці і вегани потрапили до групи ризику мати важкий перебіг COVID-19 через те, що рослинні білки не можуть компенсувати тваринний білок.

Гранатовий сезон: як правильно обрати "вітамінну бомбу"

Гранатовий сезон: як правильно обрати "вітамінну бомбу"