Запобіжний захід екс-нардепу Шепелєву оберуть у закритому режимі

Запобіжний захід екс-нардепу Шепелєву оберуть у закритому режимі

Запобіжний захід екс-нардепу Шепелєву оберуть у закритому режимі

Фото: facebook.com/Лариса Сарган

Колишнього депутата затримали за підозрою у замовних вбивствах та розкраданнях.

Сьогодні, 9 лютого, Печерський районний суд Києва обере запобіжний захід колишньому нардепу Олександру Шепелєву. Засідання відбуватиметься у закритому режимі, передає кореспондент ТСН.

Прес-секретар генпрокуратури Лариса Сарган повідомила, що в нього знайшли документи на інші ім'я та прізвище - Микола Борух - у тому числі посвідчення співробітника так званого "міністерства державної безпеки Донецької народної республіки".

Головна військова прокуратура здійснює досудове розслідування за ознаками державної зради

Нагадаємо, що розшукуваний екс-депутат від БЮТ Олександр Шепелєв у ніч на 6 липня 2014 року втік разом із конвоїром із лікарні швидкої допомоги, де перебував на лікуванні після екстрадиції та утримувався під вартою.

Справу проти екс-нардепа було порушено в 2012 року. Шепелєва звинувачували в причетності до розкрадання коштів "Родовід Банку" на суму більше 220 млн грн за часів прем'єрства Юлії Тимошенко, а також в участі спільно з бізнесменом Павлом Борульком в організації розкрадання держкоштів рефінансування Нацбанку на суму 315,3 млн грн у березні-травні 2009 року.

Згодом МВС України повідомило, що Шепелєв перебуває в міжнародному розшуку за підозрою в замаху на вбивство і розкраданні коштів. Його затримали у Росії у березні 2015 року, після чого російський суд прийняв рішення екстрадувати його в Україну, однак екстрадиція так і не відбулася.

Окрім того, екс-депутат фігурував у справах щодо вбивства глави наглядової ради "АвтоКразБанку" Сергія Кириченка у січні 2003 року та щодо замаху на життя колишнього акціонера "Родовіда" Сергія Дядечка.

Шепелєв двічі обирався до парламенту за списками БЮТ, але в 2010 році був виключений з фракції і перейшов у фракцію Партії регіонів, звідки все ж згодом вийшов. На парламентських виборах 2012 року балотувався по мажоритарному округу № 13 (Вінницька область) як самовисуванець, однак посів лише 7-ме місце.

Наприкінці березня 2014 року Шевченківський райсуд Києва обрав для Шепелєва запобіжний захід у вигляді двомісячного арешту. Згодом екс-нардепа перевели до лікарні, звідки він і втік. У вересні 2014 року Інтерпол оголосив у розшук втікача, менш ніж через рік він був затриманий у Підмосков'ї і заарештований. У серпні Шепелєв вийшов із російського СІЗО.

3 квітня 2015 року Генеральна прокуратура України звернулася до російських колег із запитом про видачу екс-нардепа. У серпні 2016 року в ГПУ повідомили, що Росія офіційно відмовила Україні в екстрадиції Шепелєва через його співпрацю з ФСБ.

Повʼязані теми:

Наступна публікація