Фосфор і нові міни: оборонці Авдіївки кажуть про застосоване проти них новітнє озброєння РФ

Фосфор і нові міни: оборонці Авдіївки кажуть про застосоване проти них новітнє озброєння РФ

Фото: Reuters

Себе військові називають піддослідними кроликами.

Бійці в авдіївській промзоні дедалі частіше помічають у руках бойовиків найновіші зразки російського озброєння. На позиції українських військових прилітають у більш потужні снаряди виробництва РФ, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

"Підривачі від 82-ї міни. Прилетіла позавчора зранку – три штуки", - показують солдати. Осколками і мінами всіяно усе довкола. "Випробовують на нас все потроху. Ми, як піддослідні кролики для них. Нещодавно була фосфорна міна", - каже боєць із позивним "Фокс".

Бойовики обстрілюють українські позиції з найновішої зброї від російського "Оборонпрому"

Бойовики обстрілюють українські позиції з найновішої зброї від російського "Оборонпрому"

Війна на промці точиться на коротких дистанціях – буквально за кожен метр. "Було таке, що підходили на 40 метрів. Ми їх, звісно, відсікали. Вони відпрацювали – і одразу відходять углиб", - розповів військовослужбовець ЗСУ Антон. Його побратиму Денису усього 20. До війни найнебезпечніше, що тримав у руках – електрозварювальний апарат. "Тільки воздушку, бойову ні", - пригадує він. Молодий, ще навіть без щетини на щоках, але вже у погляді дорослий – хлопець воює на Донбасі й не шкодує, що пішов добровольцем. "Побачив по телевізору, що тут відбувається, скільки уходить на фронт родичів і друзів – і теж вирішив на допомогу їм", - каже Денис.

З українських позицій добре видно окуповане місто, ворожі окопи і яснуватську розв’язку, з якої бойовики постійно провокують українських оборонців. Здається, ще трішки і – і ось він, Донецьк, але на цих позиціях війна триває вже третій рік. "Вони працюють зранку и ввечері. Вдень ні, бо ОБСЄ, бо вони ж правильні, а ми завжди порушуємо", - саркастично зауважує "Фокс".

Однак минулого ранку, попри присутність поруч спостерігачів  ОБСЄ, проросійські найманці відкрили вогонь – і цю стрілянину було добре чути. Їхні молоді роки минають тут у шанцях під кулями та снарядами – українські військові небагатослівні і сором’язливі перед камерою, але безстрашні і вперті у бою. Антон вже багато побачив на цій війні й не знає, чи варто все розповідати рідним, а особливо своїм дітям.

Кореспондент ТСН Руслан Ярмолюк

Повʼязані теми:

Наступна публікація