"Людина" Курченка. Хто керує заводами на окупованому Донбасі

"Людина" Курченка. Хто керує заводами на окупованому Донбасі

"Людина" Курченка. Хто керує заводами на окупованому Донбасі

Володимир Пашков / Фото: КоммерсантЪ

Заводи й комбінати зробили філіалами "Внешторгсервиса".

Заводами й комбінатами на окупованому Донбасі нині керує колишній віце-губернатор Іркутської області Володимир Пашков. Він пов'язаний із олігархом-втікачем із "сім'ї" Януковича Сергієм Курченком.

"Націоналізовані" бойовиками заводи та підприємства на початку квітня передали під управління ЗАТ "Внешторгсервис" (гендиректор – Пашков), що зареєстроване в самопроголошеній Південній Осетії. Про це пише "КоммерсантЪ". У цієї компанії немає ні сайта, ні офісу, ні штату працівників, а ім'я директора лише раз випадково назвали в повідомленні однієї з луганських профспілок.

Під тимчасову адміністрацію "Внешторгсервиса", зокрема, потрапили металургійний завод "Донецьксталь", Єнакіївський і Макіївський металургійні заводи, "Єнакіївський коксохімпром", Ясинівський коксохімічний завод, "Макіївкокс", Харцизький трубний завод. Ці та інші підприємства на окупованих Донеччині та Луганщині протягом березня-квітня вже встигли перейменувати на філіали, куди й перевели працівників.

Пашков 12 років був на флоті, 10 років працював у мерії Братська. Потім був першим віце-губернатором Іркутської області (до 2014-го). На цій посаді він вів два великі проекти - переселення громадян із зони затоплення Богучанської ГЕС і створення альтернативних виробництв в Байкальську після зупинки місцевого целюлозно-паперового комбінату. Із посади він пішов за власним бажанням. Хоча кажуть, що в нього був конфлікт з іншим перший заступником губернатора. Після того Пашков переїхав до Москви, де став власником 40% акцій невеликої IT-компанії Expertek, що спеціалізується на розробці та просуванні програмного забезпечення для АЗС. У 2016-му виграла тендер на 205 млн рублів від мережі АЗС "Роснефти".

Пашков також є президентом благодійного Фонду підтримки міжнародних гуманітарних проектів, що був зареєстрований у 2015-му. Чим займається ця організація, не відомо, позаяк ні сайту, ні звітності також немає.

25 лютого Служба безпеки України заявила, що фонд Пашкова використовують для наповнення бюджету терористичної "ЛНР". Зокрема, на перший квартал 2017-го бойовикам потрібно було понад 11 млрд рублів. Із них 2 млрд рублів ватажки бойовиків могли назбирати. Решту ж суми через фонд Пашкова планували надавати як фінансову допомогу на "гуманітарні потреби" від уряду РФ.

Засновником фонду Пашкова, за даними СБУ, також був Міжнародний розрахунковий банк, що зареєстрований у невизнаній Південній Осетії (у Росії діє банк з ідентичною назвою). Від 2015 року цей банк співпрацює з бойовиками з Донбасу як банк-кореспондент, через нього бойовики проводять свої платежі в обхід міжнародних систем.

Від коментарів Пашков відмовився – мовляв, "Нині я в роз'їздах по територіях".

Тим часом на кількох підприємствах на окупованому Донбасі працівники підтверджують, що заводи перейшли під управління олігарха-втікача Сергія Курченка. "Внешторгсервис" також постачає залізорудну сировину для металургійних комбінатів.

"Міністр промисловості й торгівлі ДНР" Олексій Грановський підтвердив, що "Внешторгсервисом" керує Володимир Пашков з російським громадянством, до цього він був радником глави республіки з економічних питань. А хто стоїть за ним, ми не будемо розкривати, щоб не нашкодити нашим партнерам". На уточнююче запитання, про яких партнерів ідеться, Грановський відповів: "Партнер у нас один - Російська Федерація".

Після введення зовнішнього управління на заводах на окупованому Донбасі виникли три головні питання: як забезпечити постачання сировини на окуповану територію, щоб підприємства могли продовжити роботу; хто замість "Метінвесту" Ріната Ахметова стане виплачувати зарплату їхнім працівникам; куди буде продаватися вироблена там продукція.

У середині квітня стало відомо, що перше з цих трьох питань вирішується за допомогою Росрезерву. 14 квітня глава Федерального агентства з державних резервів Дмитро Гогін підтвердив, що Росія надає гуманітарну підтримку підприємствам Донбасу.

"Постачання сировини і матеріалів для підприємств південно-східних районів Донецької та Луганської областей, робота яких зупинена через введені Києвом економічну й транспортну блокади, тимчасово, як гуманітарна підтримка території, здійснюється за рахунок наявних федеральних резервів товарно-матеріальних цінностей", - підтвердив голова міжвідомчої комісії з надання гуманітарної підтримки постраждалим територіям південно-східних районів Донецької та Луганської областей України Сергій Назаров.

Вирішувати питання виплати зарплат і збуту продукції, принаймні на цьому етапі, повинен " Внешторгсервис" на чолі з Пашковим. "Міністр промисловості і торгівлі самопроголошеної ДНР" Олексій Грановський запевнив, що питання погашення заборгованості із зарплати перед робітниками вже вирішується, а в найближчі тижні буде закрите.

Питання збуту в цьому сенсі більш складне. 27 квітня ватажки "ДНР" оголосили про те, що свою роботу після вимушеної паузи відновили Єнакіївський металургійний і Харцизький сталедротовий канатний заводи. Коментуючи запуск доменної печі N5 на ЄМЗ, ватажок "ДНР" Олександр Захарченко заявив журналістам, що в рік вона може виплавляти 1,5 млн тонн чавуну, причому "70% продукції піде на внутрішній ринок, надлишки будуть на експорт". Але великим питанням залишається, навіщо окупованому Донбасу стільки металу, чим вони збираються за нього платити і хто ризикне придбати продукцію з "ДНР" і "ЛНР", не потрапивши під санкції.

Повʼязані теми:

Наступна публікація