Миротворці на Донбасі: поява "блакитних касок" ООН не вирішить конфлікту

Миротворці на Донбасі: поява "блакитних касок" ООН не вирішить конфлікту

Фото: Reuters

Самі по собі миротворці лише допомога в мирному процесі, а не його причина.

Дедалі частіше про потребу введення миротворців на Донбас говорять і українська влада, і російський агресор. Але кожна зі сторін конфлікту бачить діяльність представників ООН по-своєму, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Учасник миротворчої місії в Ліберії Юрій Бєлоусов переконує, що такі представники з террористами напряму боротися не будуть. "Місія ООН за нас наші проблеми не вирішить. Це допоміжний інструмент, який в цій ситуації, що склалась по Донбасу, може бути тим інструментом, який допоможе вирішити цю проблему", - вважає він. Допомога миротворців ООН – це передусім спостереження за дотриманням миру та відновленням ладу на конфліктних територіях, відбудовою та наданням гуманітарної допомоги. Сторони конфлікту в цей час мають бути за столом переговорів.

Спостереження чи допомога: чого очікувати Україні від появи миротворців ООН на Донбасі

Спостереження чи допомога: чого очікувати Україні від появи миротворців ООН на Донбасі

Це і є головний камінь спотикання, бо Росія наполягає, що вона не учасник конфлікту, тому підштовхує Україну домовлятися з так званими "ЛНР" та "ДНР". А це означає визнання того, що на Донбасі відбувається не міждержавна, а громадянська війна. Аби цього не сталося, фахівці закликають закріпити законодавчо розуміння, хто є агресором, та добиватися прямих переговорів саме з ним. По Криму такий документ було схвалено одразу, а щодо Донбасу зволікання триває вже четвертий рік.

Поява такого документу могла б сприяти тому, щоб миротворчий контингент розміщувався не тільки на лінії розмежування з тимчасово окупованими територіями, а й уздовж непідконтрольної ділянки українсько-російського кордону. Крім того, без статусу агресора та учасника конфлікту Росія зберігатиме можливість впливати на діяльність ООН на Донбасі, перешкоджати невигідним для себе ініціативам і навіть відправляти туди своїх військових, але тепер уже офіційно оформлених начебто миротворцями.

Але навіть якщо миротворці на Донбасі з’являться на умовах Києва, це не означає, що вони підтримуватимуть Україну, бо місія покликана лишатися поза симпатіями до жодної зі сторін. Натомість вона матиме повноваження запровадити свої адміністрації в Донецьку та Луганську задля підтримки нормального життя та відновлення верховенства права за міжнародними стандартами. Головною умовою роботи миротворців є їхня безпека, отже місію може бути скасовано, якщо активна фаза військового конфлікту поновиться. Експерти нагадують, що РФ наразі не поступається в переговорах, тому ключовим питанням може стати грудневе голосування у Верховній Раді за визнання Кремля розпалювачем конфлікту. Позитивне рішення допоможе послабити позиції й ультиматуми Росії під час обговорення миротворчої операції.

Кореспондент ТСН Іван Гребенюк

Повʼязані теми:

Наступна публікація