Військові кажуть про використання бойовиками фосфорних снарядів під Донецьком

Військові кажуть про використання бойовиками фосфорних снарядів під Донецьком

Бійці кажуть, що "Град" не є найстрашнішою зброєю противника.

Окупанти Донецька обстріляли з установок "Град" селище Опитне. Його оборонці твердять, що не було жодної доби, коли б терористи забували про цей напрямок і не стріляли б по ньому, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Регулярно на північно-західних околицях захопленого обласного центру чути гуркіт інженерної техніки. "Вони, скоріш за все, проводять якісь інженерні роботи. Зазвичай вогонь починається під вечір, близько восьмої години", - розповів один із військових. Ворожа піхота позиції ЗСУ давно не турбує, натомість українських бійців намагаються спровокувати на вогонь, аби помітити вогневі точки. Тоді коригувальники дають наводку артилерії та мінометним розрахункам.

Окрім житлового сектора Авдіївки, під вогонь реактивної артилерії потрапило селише Опитне

Окрім житлового сектора Авдіївки, під вогонь реактивної артилерії потрапило селише Опитне

Очевидці говорять, що "Град" напередодні працював із руїн терміналів донецького аеропорту. "Десять приходів БМ-21. Працювали одиночними пострілами і короткими серіями, по одному-два, з інтервалами приблизно 20 секунд", - каже військовослужбовець ЗСУ. Водночас влучність пострілів він оцінив на "двійку", бо шкоди обстріл не завдав жодної. "Можна стверджувати тільки одне: вогневі позиції вони залишили дуже швидко! Установка "Град" – це не стрілецька зброя, що взяв просто і спустив курок. Це дійсно робота для військових – професійних. Тому, я думаю, що як мінімум, тут інструктори російські", - припускає інший армієць.

Військові кажуть, що на передовій надивилися всякого, і "Град" – не найстрашніша річ. З їх слів, російські окупанти добре користуються безпілотниками для коригування вогню, а ще інколи дивують забороненими боєприпасами. "На повітряних розривах, наприклад. Різного типу підривники, різного типу заряди. Ті ж самі фосфорні боєприпаси: вони заборонені, але вони їх використовують. Можемо просто собі уявити, з якою ненавистю вони воюють проти нас", - констатував боєць української армії.

Водночас бійці ЗСУ не мають такої ненависті – лише стриманість, суворість і концентрацію. Кажуть, залюбки займалися б мирними справами, але на часі зараз інше. "Це мій дім, потрібно захищати! Не ховатися, не тікати в іншу країну, а залишатися тут і захищати", - пояснив один із них.

Кореспондент ТСН Олександр Моторний

Повʼязані теми:

Наступна публікація