На цю страву варто звернути увагу, якщо любите незвичайні методи приготування та унікальні рецепти народів світу.
Страву karpfen blau, що означає блакитний короп (хоч у мене він не такий вже блакитний, бо заради кращого смаку та аромату я його підпекла й про це детально напишу), в сучасній німецькій кухні зараховують до релігійних страв. А сам кулінарний прийом blaukochen (використовується для приготування прісноводних риб, щоб їхній слиз набув сіро-блакитного відтінку), зараховують до старосвітських та менше практикують. Так чи так, це однозначно цікава страва, на яку варто звернути увагу, якщо любите незвичайні методи приготування та унікальні рецепти народів світу.
Я свого коропа підпекла, бо той сірувато-блакитний відтінок не надто апетитний для мене. Та й просто варену рибу не полюбляю, нехай і в такому пряному відварі, але підозрюю, що й без підпікання було б не менш смачно. Тому, якщо не хочете вовтузитись зі стравою та бруднити більше посуду — не підпікайте, адже в оригінальному рецепті цього не роблять.
Німецький короп — дуже вдала страва, бо таке приготування у відварі з вином, оцтом і прянощами, дещо маскують мулистість риби, а кислинка добре балансує смак. Тільки прошу, не потрібно мені писати дурниць про відмочування риби в молоці, цибулі чи обкладання її лимоном та ще усілякі бабусині нісенітниці, що мали б позбавити коропа запаху та смаку мулу. Свого часу я вже це випробувала. Може десь, він трішки і замаскується, але настільки мінімально, що це не варте всіх тих маніпуляцій.
Краще пошукати де купити рибу з меншою мулистістю. Зазвичай вона водиться в річках чи на дуже великих водоймах, а ще має значення, як довго та риба росла та чим її годували. Річкові коропи майже не пахнуть мулом, але дістати їх так само важко як свіжу малину взимку, а може навіть важче. Щоб полюбити коропа і не намагатися позбавити його аромату та смаку спробуйте, їх збалансувати. Або просто виберіть іншу рибу.
Щодо додатків, то традиційно такого коропа подають з вершковим соусом, хроном та картоплею з петрушкою. Простий рецепт соусу ви знайдете в покрокових приготуваннях і я дуже рекомендую його робити — без нього страва зовсім не та.
А щодо картоплі — це вже за бажанням. Її потрібно почистити, порізати кубиками, відварити у підсоленій воді, змастити вершковим маслом та посипати свіжою зеленню петрушки.
Інгредієнти:
- 1 чищений та випатраний короп, 1-1,5 кг;
- 2 л води;
- 250 мл білого винного оцту;
- 250 мл білого сухого вина;
- 1/2 ч. л. чорного перцю горошком;
- 1 шт. гвоздики;
- 2 горошини духмяного перцю;
- 1 лавровий лист;
- 1 ст. л. солі.
Для соусу з хроном:
- 3 ст. л. тертого хрону (свіжого чи готового);
- 200 мл вершків 30%;
- 1 ч. л. солі;
- 2 ст. л. лимонного соку.
Для подачі:
- 4-5 картоплин, почистити, порізати кубиками й відварити;
- вершкове масло або рослинна олія для заправки картоплі;
- 1/3 пучка петрушки, дрібно порізати;
- сіль до смаку.
Приготування покроково:
1) У коропа видалити зябра, добре помити рибу та обсушити паперовим рушником. Посолити, не забуваючи про черевну порожнину. Залишити на 30 хвилин у прохолодному місці.
2) Після вказаного часу соління у велику жаротривку форму чи гусятницю, куди вмістилась би риба, влити воду, оцет, вино, додати спеції та сіль. Довести до кипіння.
3) Духовку розігріти до 250ᵒС або просто до максимальної можливої температури, в ідеалі з конвекцією та верхнім підігрівом.
4) Рибу обережно занурити у посуд з водою та прянощами й варити, на мінімальному вогні, 7-8 хвилин, до напівготовності риби й доки відтінок її поверхні стане дещо блакитно-сірим.
5) Поки риба вариться, підготувати чистий жаротривкий посуд за розміром риби, скропити дно посуду рослинною олією й обережно перекласти до нього коропа з води. Скропити зверху рослинною олією. Вставити до розігрітої духовки й пекти ще 8-10 хвилин, доки риба підрум'яниться й повністю пропечеться.
6) У соуснику змішати всі інгредієнти для соусу, добряче вимішати.
7) Спечену рибу дістати з духовки й перекласти на сервірувальну тарілку, за бажанням, обкладену петрушкою.
Подавати коропа з вершковим соусом з хроном та відвареною картоплею, заправленою вершковим маслом і зеленню петрушки.
Смачного!
Більше рецептів читайте на picantecooking.com