Чи здорожчає вартість проїзду у Києві: у КМДА відповіли

Чи здорожчає вартість проїзду у Києві: у КМДА відповіли

Собівартість однієї поїздки в транспорті Києва понад 20 гривень, Чи будуть у столиці піднімати тарифи / колаж ТСН.ua

У міській адміністрації визнають, що собівартість перевезення не відповідає тій ціні, яку сплачують пасажири.

Київський транспорт переживає не найкращі часи. Через війну та економічну нестабільність - реальна собівартість проїзду значно перевищує ті суми, які платять кияни за проїзд.

Сайт ТСН.ua вирішив з’ясувати, чи чекати на здорожчання вартості проїзду і чи є у цьому зараз необхідність. Свої запитання ми поставили Миколі Поворознику, першому заступнику голови КМДА.

Микола Поворозник, перший заступник голови КМДА / фото КМДА

В столиці знову заговорили про підвищення вартості проїзду у міському транспорті. Наскільки це зараз необхідно місту під час війни?

Зараз місто не планує піднімати вартість проїзду у громадському транспорті. Мова йде проте, що на сьогоднішній день, собівартість перевезення одного пасажира і вартість проїзду абсолютно не співставні цифри. Ми про це говорили, ще у мирному 2021 році. Вже тоді була потреба в перегляді тарифів. За цей час собівартість однієї поїздки значно збільшилася.

Я нагадаю, собівартість проїзду була у 2021 році у межах 20 гривень – метро і  наземний транспорт. Тоді ми вели мову про те, що в якісь частині потрібно збільшити тариф, але він залишився незмінним – одноразова поїздка 8 гривень, а пільгова від 6 гривень 20 копійок, якщо купуєте одразу 50 поїздок.

Зараз не ідеться про підняття тарифів. Ми кажемо, що така проблема існує, і ми від цього нікуди не дінемось. Просто нагадаю, що чинний тариф був встановлений з 2018 року. За цей час у нас з’явилися нові трамваї, автобуси, тролейбуси. Запрацювали нові транспортні лінії. І робота з покращення транспортної сфери столиці триває.

В разі ухвалення рішення про перегляд тарифів. Чи будуть в умовах війни проведені громадські слухання?

Звичайно. Питання збільшення тарифів на проїзд проходять через обов’язкове проведення громадських слухань. Є відповідна процедура затвердження тарифу і від неї точно ніхто ввіходити не буде. В разі прийняття рішення, вони будуть проведені, а також будуть зроблені усі відповідні погодження та регулювання.

Поки триває війна про здорожчання тарифу на проїзд у громадському транспорті Києва немає сенсу говорити. Згадайте минулий рік – з березня по травень проїзд у транспорті взагалі був безкоштовним. І зараз, коли звучить сигнал тривоги в метрополітені не сильно вирахуєш - хто оплатив проїзд, а хто ні, бо під час тривоги вхід на станції через турнікети вільний.

Чи подавав свої розрахунки собівартості проїзду Київський метрополітен? Там давно нарікають на фінансову скруту. Яку вартість проїзду просять вони?

Звичайно, вони подають свої розрахунки. На 2021 рік собівартість поїздки в метрополітені була 22 гривні, а в наземному транспорті - 22,20 грн. З того часу збільшилася вартість електроенергії, пального, запчастин. Але про нову собівартість поїздки буде сенс говорити, коли буде йти мова про саме приведення тарифів на проїзд до економічно обґрунтованих. Зараз про це мова не йде. Просто ми кажемо, що вартість перевезення не відповідає тій ціні, яку сплачують пасажири.

Зазвичай за громадським транспортом дорожчає проїзд і у приватних маршрутках. Наскільки може збільшитися проїзд у маршрутних таксі?

Приватні перевізники, які працюють у Києві, також перевіряються стосовно обґрунтованості їх тарифів. Вони можуть встановлювати свій економічно обґрунтований тариф, але їх теж перевіряють відповідні структури. Тому, якщо тариф підкріплений та доведеним обґрунтуванням, вони можуть це робити. А наскільки саме, знають лише вони.

Розкажіть, чи зміниться система оплати проїзду у Києві? Раніше ви розповідали, що у разі здорожчання кияни будуть платити за проїзд менше ніж гості столиці.

На 2021 рік ми так і планували. Так, кияни мали платити менше користуючись у транспорті Картою Киянина. Всі ці плани залишилися актуальними. Коли будемо повертатися до питання розгляду тарифів на проїзд, то будемо пропонувати різні сучасні варіанти оплати. Зараз і технології трохи пішли вперед, і ефективно запрацював "Київ цифровий" у якості транспортної карти. Звичайно, що будемо пропонувати і обговорювати нові системи оплати, щоб прийти до спільного та взаємовигідного результату.

Чи здорожчає вартість проїзду у Києві цього року?

Як вже говорив Віталій Кличко, найближчим часом, поки триває широкомасштабна війна в Україні, ціна на проїзд у громадському транспорті столиці підвищуватися не буде.

Раніше сайт ТСН.ua розповідав про нову систему оплати проїзду у столичних приватних маршрутках і чи варто очікувати здорожчення вартості проїзду в маршрутних таксі Києва.

Під час ракетної атаки на Київ уламкок російської ракети ледь не влучив у маршрутку в районі станції метро "Почайна".

Читайте також:

Киян попередили про затримку руху тролейбусів через ракетну атаку: подробиці

"Землетрус" у Києві під час тривоги: відомий сейсмолог розповів свою версію подій

У Києві водій маршрутки взяв пасажирів у "заручники": чим все закінчилося, подробиці скандалу (відео)

Кияни вимагають не зупиняти громадський транспорт під час тривоги: що кажуть у КМДА

Повʼязані теми:

Наступна публікація