НАЗК не має повноважень перевіряти готівку в декларантів вдома - член агентства

НАЗК не має повноважень перевіряти готівку в декларантів вдома - член агентства

Фото: УНІАН

Також нема змоги почати опрацьовувати документи.

Національне агентство з питань запобігання корупції не в змозі опрацювати електронні декларації. Про це в інтерв'ю виданню "Дзеркало тижня" повідомив член НАЗК Руслан Рябошапка, йдеться у ТСН.19:30.

Автоматизована система обробки і зіставлення декларацій з базами даних нерухомості і іншого майна ще не запрацювала. Таким чином опрацювати вручну понад сто п'ятдесят тисяч декларацій наразі не реально.

До того ж чиновники не знають, як перевірити задекларовану готівку. Закон не наділяє відомство такими повноваженнями. Тобто перевіряльники не можуть прийти до декларанта додому і просто перерахувати гроші. Але Рябошапка запевнив, що найбільш кричущі випадки декларування майна в будь-якому разі перевірятимуть.

Напередодні із закону вилучили норму про перевірку декларацій впродовж 90 днів. Термін перевірки змінено. Наразі - це весь період перебування чиновника чи політика на службі плюс 3 роки після звільнення.

Нагадаємо, раніше у НАЗК повідомили, які депутати не подали е-декларації, а також розповіли про нардепів, що несвоєчасно подали щорічні декларації. Своєю чергою НАБУ заявило, що в Україні першими перевірять е-декларації нардепів, суддів та прокурорів. 11 листопада НАЗК затвердило порядок проведення контролю та повної перевірки електронних декларацій українських чиновників. 

Фото: Слово і діло

Повʼязані теми:

Наступна публікація