У Росії прокоментували введення мораторію на "борг Януковича"

У Росії прокоментували введення мораторію на "борг Януковича"

Оголошення мораторію ніяк не впливає на зобов'язання України щодо погашення боргу, заявили в РФ / Фото: УНІАН

Оголошення мораторію ніяк не впливає на зобов'язання України, заявили в уряді РФ.

Росія взяла до уваги рішення уряду України про введення мораторію на виплату боргу перед РФ на $ 3 млрд, заявив журналістам міністр фінансів РФ Антон Силуанов.

"Росія приймає до відома вчорашнє рішення Києва оголосити мораторій на погашення боргу перед РФ. Шкодуємо, що Україна прийняла рішення оголосити дефолт замість того, щоб провести переговори по суті пропозиції, озвученої президентом Росії на саміті G20 в Антальї в листопаді цього року", - сказав міністр, передає Інтерфакс.

"Оголошення мораторію ніяк не впливає на зобов'язання України щодо погашення боргу. Зобов'язання залишаються чинними, і РФ очікує, що вони будуть виконані в повному обсязі", - заявив він.

Слуанов нагадав, що строк виконання зобов'язань з погашення $ 3 млрд і сплати купона на млн наступає в неділю, 20 грудня, відповідно, платіж повинен бути здійснений у найближчий робочий день - 21 грудня.

Силуанов сказав, що МВФ підтвердив офіційний статус цього боргу. "Однак Україна не зробила жодних пропозицій, які були б засновані на визнанні офіційного статусу боргу. Якщо Україна не сплатить належну суму протягом пільгового періоду до 31 грудня, то РФ звернеться до суду для того, щоб стягнути ці кошти примусово", - заявив він.

Нагадаємо, вчора, 18 грудня, Кабмін України ввів мораторій на виплати за російським єврооблігаціями, випущеними в кінці 2013 року на $ 3 млрд, і гарантованими державою кредитами КБ "Південне" та "Укравтодор" перед російськими банками.

17 грудня Рада директорів МВФ визнала офіційним борг України перед Росією в розмірі $ 3 млрд.

Нагадаємо, уряд Миколи Азарова отримав кредит в рамках домовленостей між президентом РФ Володимиром Путіним і тодішнім президентом Віктором Януковичем у грудні 2013 року. Позика була видана допомогою викупу євробондів України на 3 млрд дол. через Ірландську фондову біржу. Російська сторона не прийняла умов щодо реструктуризації боргу, зажадавши від Києва його повернення. Українська влада відмовлялися визнавати борг офіційним і наполягала на його комерційній основі. МВФ заявив, що кредитування України продовжиться, навіть якщо буде оголошений дефолт.

Повʼязані теми:

Наступна публікація