В Україні виявили понад 400 ферм із майнінгу криптовалюти для фінансування тероризму

В Україні виявили понад 400 ферм із майнінгу криптовалюти для фінансування тероризму

Фото: Генеральна прокуратура України

Обладнання на 4 мільйони доларів передадуть Нацагентству з повернення активів.

Генпрокуратура та СБУ виявили в Києві, Київській та Черкаській областях приміщення, де розмістили понад 400 ферм (пристроїв) із добування криптовалюти. Її потім конвертували через заборонені в Україні електронні гаманці QIWI та "Яндекс гроші", а гроші та спрямовували на фінансування терористів "ДНР" та "ЛНР" - для закупівлі військової екіпіровки, спорядження, зброї та боєприпасів.

Про це сьогодні, 1 лютого, під час спільного брифінгу повідомили заступник генпрокурора – головний військовий прокурор Анатолій Матіос та начальник Департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки СБУ Олександр Климчук.

Обшуки та конфіскацію незаконно ввезеного до України обладнання провели вчора, 31 січня. Вилучили понад 400 ферм для майнінгу криптовалют, більше тисячі блоків живлення, понад тисячу відеокарт, майже 1,5 тисячі жорстких дисків, півтисячі материнських плат, ноутбуки, системні блоки, документи, у тому числі, які підтверджують перерахування коштів на територію з банківськими реквізитами Російської Федерації.

У Черкасах на так званій "фермі" виявили несанкціоновану врізку в загальну мережу електроенергії. За попередніми підрахунками, світла вкрали на майже 800 тис. грн.

"Слідством здобуті дані про коло осіб, які сприяли незаконному ввезенню товарів подвійного призначення, зараз вживаються заходи для встановлення місця перебування організатора цієї незаконної оборудки, а також його доставляння до органів досудового розслідування", - сказав Матіос.

"За нашими даними, зазначені криптовалюти були використані незаконними збройними формуваннями на території "ЛНР" та "ДНР" для фінансування військових акцій. Крім того, вони були використані для фінансування інформаційних акцій проти нашої держави", - зазначив Климчук.

Кримінальне провадження розслідують за ст. 258-5 (фінансування тероризму), ст. 212 (ухилення від сплати податків, зборів (обов'язкових платежів) Кримінального кодексу України.

Вилучені ферми майнінгу, які коштують близько 4 млн доларів, хочуть передати Національному агентству з повернення активів.

Повʼязані теми:

Наступна публікація