"Це питання нашого існування": Клімкін розписав проблеми "формули Штайнмаєра"

"Це питання нашого існування": Клімкін розписав проблеми "формули Штайнмаєра"

Фото: УНІАН

Екскерівник української дипломатії вважає, що зараз запитань більше, ніж відповідей.

Так звана формула Штайнмаєра має бути доповнена чітким і послідовним планом заходів щодо проведення виборів на території ОРДЛО відповідно до українського законодавства. Таку думку висловив колишній голова зовнішньополітичного відомства України Павло Клімкін у своєму фейсбуку.

Згоду переговірників із умовами РФ щодо проведення зустрічі в нормандському форматі він назвав очікуваним, як і схвалення самої формули. При цьому щодо подальших перспектив ексміністр налаштований критично. "Текст ми не бачили, але схоже, що вибори мають бути В ЦІЛОМУ вільними та чесними. Тобто Росія їх зробить не вільними і не чесними. І взагалі не виборами", - вважає він.

На формулу Штайнмаєра погодилися. Очікувано. Тобто російську умову щодо проведення Нормандської зустрічі виконали. Теж...

Опубліковано Pavlo Klimkin Вівторок, 1 жовтня 2019 р.

Клімкін зауважив, що для демократичних виборів недостатньо простої відсутності російських військових на території Донецької і Луганської областей – потрібне також повне роззброєння бойовиків, контроль кордону, участь українських ЗМІ та політичних партій, доступ до виборчих дільниць для тимчасово переміщених осіб, вільна робота українських ЦВК і судів тощо. "Відповіді на всі ці питання мають бути чіткими і однозначними. Інакше легітимність цих виборів ніколи не буде визнана", - попередив дипломат.

Він також наголосив, що кроки до вирішення кризи мають бути системними. "Формула Штайнмаєра не має жодного сенсу без того, щоб вона була вмонтована в план дій, тобто дорожню карту. Вона також не має жодного сенсу без відповідей на згадані вище питання", - пояснив Клімкін. Водночас він вважає, що "запитань стало більше, ніж було", а "суспільство буде вимагати на них відповідей", причому таких, "які не вирішують проблему окупації Донбасу за рахунок України".

"Для всіх інших, навіть для наших друзів, це проблема, яку необхідно вирішити. Для нас – питання нашого існування як єдиної та соборної держави", - підсумував Клімкін.

Українська делегація погодила "формулу Штайнмайера" під час зустрічі контактної групи у Мінську

Українська делегація погодила "формулу Штайнмайера" під час зустрічі контактної групи у Мінську

Повʼязані теми:

Наступна публікація