Туреччина обміняла Чийгоза і Умерова на російських агентів – ЗМІ

Туреччина обміняла Чийгоза і Умерова на російських агентів – ЗМІ

Ахтем Чийгоз / Фото: УНІАН

Росіяни Олександр Смирнов та Юрій Анісімов були арештовані в Туреччині в квітні 2016 року.

Турецький уряд обміняв двох заступників голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова на двох росіян, яких звинувачують у шпигунстві.

Про це в середу, 29 листопада, пише DW із посиланням на турецький телеканал Haberturk.

Зазначається, що росіяни Олександр Смирнов та Юрій Анісімов були арештовані в Туреччині в квітні 2016 року. Їх звинувачували в плануванні вбивств чеченських дисидентів і донедавна тримали під вартою в Туреччині, повідомляє телеканал із посиланням на судові документи.

За інформацією телеканалу звільнення Умерова та Чийгоза пов’язане цим випадком.  За даними каналу, прокурор звернувся до стамбульського суду з проханням звільнити двох російських агентів в рамках прийнятого в серпні указу, який дає президенту право обмінювати або видавати іншим державам іноземних громадян, ув’язнених в турецьких в'язницях.

Ільмі Умеров та Ахтем Чийгоз відмовились просити у Кремля помилування

Ільмі Умеров та Ахтем Чийгоз відмовились просити у Кремля помилування

Чийгоза, якого окупанти прирекли до восьми років за ґратами, та Умерова, якого ув’язнили на два роки, несподівано для широкої громадськості та самих бранців звільнили 25 жовтня. Як з’ясувалося пізніше, свобода лідерів кримських татар стала можливою внаслідок неабияких зусиль української влади та особистого втручання турецького президента Ердогана.  

Повʼязані теми:

Наступна публікація