Українців залишили без екзит-полів на місцевих виборах

Українців залишили без екзит-полів на місцевих виборах

Українців залишили без екзит-полів на місцевих виборах

Соціологи України відмовилися проводити екзит-поли на цих виборах.

Жодна організація не заявила про наміри проводити екзит-поли на місцевих виборах в Україні 25 жовтня.

Про це заявила директор фонду "Демократичних ініціатив" імені Ілька Кучеріва Ірина Бекешкіна. 

"Чому так? Зрозуміло: щоб проводити екзит-поли навіть на місцевих виборах, необхідні кошти. У нас таких проектів не було", - пояснила вона на прес-конференції в п'ятницю.

При цьому вона не виключила, що які-небудь нечисті на руку організації проводитимуть екзит-поли. Проте констатувала, що жодна  із соціологічних фірм не заявила про намір це робити.

Ірина Бекешкіна нагадала, що зазвичай у таких випадках про намір проводити екзит-поли соціологічні фірми заявляють за тиждень або мінімум за 5 днів.

"Я боюся, що несподівано, як поп з конопель, виникнуть якісь фірми в день виборів, і виявиться, що вони начебто проводили екзит-поли. І насправді, можливо, і проводили, але вони навіть не знають, що це вимагає певної кваліфікації ", - зазначила вона.

Ірина Бекешкіна порадила у такому випадку, якщо хтось зажадає раптово проводити екзит-поли у день виборів, не втрачати пильності журналістам. Треба буде перевірити, що це за фірма, чи є в неї досвід і наскільки вона чесна. 

Соціолог нагадала досвід Одеси, де три кандидати в мери проводили свої соціологічні опитування, і в кожному соцопитуванні кандидат, який його замовляв, набирав 70%.

Повʼязані теми:

Наступна публікація