Бойовик розповів ФСБ про табір підготовки росіян до терактів - ЗМІ

Бойовик розповів ФСБ про табір підготовки росіян до терактів - ЗМІ

Фото: Getty Images

У таборі перебували близько 1,5 тисячі вихідців з Росії.

Слідчі ФСБ дізналися від одного з бойовиків у Сирії імена тих, кого готували для здійснення терактів у Росії.

Як пише "Коммерсант" з посиланням на джерела, на угоду зі слідством пішов бойовик на ім'я Ісламбек, який повернувся в Росію з Сирії, де він воював за заборонену в Росії терористичну організацію "Джейш аль-Мухаджирін валь-Ансар".

В обмін на пом'якшення покарання до невеликого терміну він розкрив оперативникам структуру бандформувань у Сирії, що складаються з вихідців із Росії, а також дав свідчення проти учасників, назвавши їх своїми "соратниками".

Бойовик повідомив про те, що став на бік до сирійських терористів в 2013 році, а проходив підготовку в таборі іншого забороненого в Росії угруповання "Імарат Кавказ".

У таборі, яким командував виходець із Панкіської ущелини Грузії Фейзулла Маргошвілі, перебували близько 1,5 тисячі вихідців із Росії.

Бойовики, як розповів свідок, жили в багатоповерхових будинках селища групами по 30-100 осіб, виділених за національною або "професійного" ознакою. Там був, наприклад, будинок вихідців із дагестанського селища Гімри, "азербайджанський" і "кримський" будинки.

Серед тих, проти кого дав свідчення Ісламбек, виявився уродженець Кабардино-Балкарії Рашид Євлоєв. За версією слідства, Євлоєв потрапив до Сирії через Туреччину в 2013 році. Протягом чотирьох місяців він проходив спецнавчання в таборі бойовиків у місті Харитан для здійснення терактів у Росії. Навесні 2014 року він повернувся до Стамбула, а потім перебрався до Німеччини, де був затриманий поліцією. 1 жовтня 2015 року його екстрадували до Росії.

Раніше повідомлялося, що в лавах "Ісламської держави" воює близько 1800 російських громадян, заявив глава МВС РФ Володимир Колокольцев.

Повʼязані теми:

Наступна публікація