"Драму закінчено". Євросоюз домовився з Великою Британією

"Драму закінчено". Євросоюз домовився з Великою Британією

За круглим столом зустрілися лідери Євросоюзу та британське керівництво

Об'єднане королівство залишається у складі ЄС.

Лідери Європейського союзу дійшли згоди із керівництвом Великої Британії щодо продовження її членства у ЄС. Про це повідомив голова Євроради Дональд Туск у своєму мікроблозі.

"Домовились. Одностайна підтримка нової угоди щодо членства Британії у ЄС", - написав Туск.

Радісним закінченням довгих перемовин, через які навіть затягнувся саміт союзу, поділилась і президент Литви Даля Грібаускайте.

"Договір щодо Британії у ЄС узгоджено. Драму закінчено", - написала політик.

Як відомо, прем'єр-міністр Великої Британії Девід Камерон закликав до широких реформ ЄС, про які мають оголосити ще напередодні планованого британського референдуму щодо виходу країни з Євросоюзу, котрий може відбутися вже в червні. Лідери ЄС сподіваються досягти домовленості, щоб уникнути цього сценарію.

За неофіційною інформацією, однією з перешкод є позиція Греції, яка погрожує заблокувати будь-яку угоду з Британією, якщо всі країни ЄС не пообіцяють залишити свої кордони відкритими для біженців, що прямують далі до Європи через грецьку територію з Туреччини.

Минула ніч у Брюсселі була безсонною. Лідери 27 країн шукали варіантів, як уберегти ЄС від виходу з нього Великої Британії. "Для мене зрозуміло одне: це саміт об'єднання або розпаду. Немає сумнівів", - заявив перед початком переговорів голова Європейської ради Дональд Туск.

Пізніше він повідомив про певний прогрес у напружених переговорах. Однак зауважив, що для успішного їх завершення потрібно ще багато попрацювати.

У Брюсселі європейські лідери після безсонної ночі знову збираються за стіл переговорів

У Брюсселі європейські лідери після безсонної ночі знову збираються за стіл переговорів

Повʼязані теми:

Наступна публікація