Китайського коміка оштрафували на 2 млн доларів: як він пожартував про армію

Китайського коміка оштрафували на 2 млн доларів: як він пожартував про армію

Китайський комік на шоу в Пекіні використав у жарті гасло, яке стосується армії КНР / Фото: Associated Press

Під час комедійного шоу в Пекіні артист використав гасло, яке вперше озвучив нинішній лідер КНР Сі Цзіньпін.

Жарт китайського коміка Лі Хаоші, відомого під сценічним псевдонімом Хаус, під час виступу в Пекіні коштував майже 2 мільйони доларів. Він використав вислів, пов'язаний з гаслом Народно-визвольної армії Китаю.

Про це повідомляє CNN.

На жарт коміка звернула увагу влада після його комедійного шоу в пекінському театрі Century минулими вихідними. Після цього Лі скасував усі свої виступи, а розважальна компанія Shanghai Xiaoguo Culture Media, яка займалася організацією шоу, публічно перепросила.

Пекінське муніципальне бюро культури й туризму повідомило сьогодні, що дочірню компанію компанії буде оштрафовано на 1,91 мільйона доларів, а отримані нею 189 тисяч доларів "незаконного заробітку" будуть конфісковані – йдеться про прибуток від двох шоу Лі в суботу та неділю. Діяльність компанії також призупинено на невизначений термін, їй заборонено організовувати шоу в столиці.

Міжнародній аудиторії жарт Лі може здатися нешкідливим. Під час шоу він розповів, як після переїзду до Шанхая усиновив двох бродячих собак. Далі він сказав, що їхня погоня за білкою одного дня нагадала йому ці слова: “Хороший стиль роботи, здатність вигравати битви”. Це відоме гасло Комуністичної партії Китаю, яке стосується армії країни.

Цю фразу вперше промовив 2013 року китайський лідер Сі Цзіньпін, який також очолює армію, коли він виклав список якостей, яких він вимагає від військових країни. Відтоді це гасло повторювалося на різних офіційних заходах і в державних ЗМІ.

Пекінська влада дійшла висновку, що виступ Лі містив “сюжет, який є серйозною образою для Народно-визвольної армії та створює негативний суспільний вплив”.

“Ми ніколи не дозволимо будь-якій компанії чи окремій особі зганьбити славетний імідж Народно-визвольної армії на сцені в [китайській] столиці, ніколи не дозволимо образити глибокі почуття людей до солдатів і ніколи не дозволимо серйозні теми сприймати як жарт", - йдеться у заяві органу культури Китаю.

Нагадаємо, влада Китаю звернулася до посольств іноземних держав і міжнародних організацій у Пекіні з проханням не використовувати зовнішні стіни своїх будівель для "політичної пропаганди", очевидно, через численні знаки підтримки України.

Читайте також:

Повʼязані теми:

Наступна публікація