НАТО закликає до мирного врегулювання конфлікту на Донбасі - декларація

НАТО закликає до мирного врегулювання конфлікту на Донбасі - декларація

Фото: Reuters

Альянс вимагає від сторін повного виконання Мінських домовленостей. 

НАТО підтверджує свою позиції щодо мирного врегулювання конфлікту на Донбасі, яке можна забезпечити за умови повного виконання Мінських домовленостей.

Про це йдеться в підсумковій декларації Варшавського саміту.

"Ми прагнемо до мирного вирішення конфлікту в східній частині України, який забрав близько 10 000 життів, а також до реінтеграції районів Донецької і Луганської областей, контрольованих підтримуваних Росією бойовиків. Це вимагає повного виконання Мінських угод на основі режиму повного припинення вогню і міжнародно підтвердженого відведення зброї. Ми закликаємо всі сторони, які підписали угоду, в повній мірі виконувати зобов'язання, під якими вони підписалися", - йдеться в документі.

Окрім того, у документі йдеться, що Росія, як сторона Мінських домовленостей, несе відповідальність за ситуацію на Донбасі.

"Попри заявлену підтримку Мінських угод, Росія продовжує свою цілеспрямовану дестабілізацію Східної України, порушуючи норми міжнародного права. Росія продовжує постачати зброю, обладнання та персонал, а також фінансову й іншу допомогу групам бойовиків та продовжує військове втручання в конфлікт. Ми вкрай стурбовані дестабілізацією і різким погіршенням безпекової ситуації на сході України. Ми закликаємо Росію утриматися від агресивних дій і використовувати свій значний вплив на бойовиків, щоб вони виконували свої зобов'язання в повному обсязі, особливо для забезпечення спостереження режиму припинення вогню, здійснення заходів щодо зміцнення довіри і роззброєння", - наголошено в документі.

Члени Альянсу також підтримали роботу Спостережної місії ОБСЄ на Донбасі і закликали припинити напади на представників місії і притягнути винних до відповідальності. НАТО також високо оцінило роботу консультативної місії ЄС для надання допомоги Україні в сфері реформування цивільного сектора безпеки.  

Окрім того, НАТО закликає до проведення місцевих виборів на Донбасі згідно із українським законодавством і повернення Україна контролю над кордоном.

"Ми вітаємо зусилля "нормандського формату" і Тристоронньої контактної групи сприяти виконанню Мінських угод, щоб відкрити шлях до повної реінтеграції Донецької і Луганської областей, зокрема прийняття закону про місцеві вибори на сході України; і коли безпекова ситуація в області це дозволить, проведення місцевих виборів згідно із законодавством України і відповідними стандартами ОБСЄ та із значною присутністю міжнародних спостерігачів; запровадження особливого статусу і амністії; виведення іноземних військ; відновлення контролю України над своєю стороною міжнародного кордону", - йдеться в декларації.

Окрім того, НАТО засудило використання бойовиками важкого озброєння для обстрілів житлових районів і закликало сторони вжити всіх можливих заходів, щоб скоротити втрати серед цивільного населення, і дотримуватися міжнародного гуманітарного права. 

Нагадаємо, що НАТО надалі підтримує суверенітер і територіальну цілісність УкраїниУ підсумковій декларація Варшавського саміту зазначено, що НАТО засуджує агресію Росії проти України, порушення міжнародного права і зобов'язань РФ, що серйозно позначилося на стабільності й безпеці всієї євроатлантичної зони. Альянс також закликає Україну повністю здійснити реформи. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація