Путін пригрозив реагувати на релігійні конфлікти в Україні

Путін пригрозив реагувати на релігійні конфлікти в Україні

Фото: Associated Press

У Росії стали на захист свободи віросповідання.

Президент Росії Володимир Путін заявляє, що Росія залишає за собою право реагувати в разі загрози порушення права на свободу віросповідання в сусідніх країнах.

Про це Путін сказав у четвер, 31 січня, під час урочистого заходу, присвяченого 10-річчю Помісного собору Російської Православної церкви і інтронізації Патріарха Московського і всієї Русі Кирила, пише ТАСС.

"Держава, влада Росії вважають абсолютно неприпустимим будь-яке втручання в церковні справи, ми поважали і будемо поважати незалежність церковного життя, тим більше - в сусідній суверенній країні. Тим не менш, залишаємо за собою право реагувати і робити все для захисту прав людини, зокрема і свободи віросповідання", - підкреслив він.

Як повідомлялося, у четвер Міністерство юстиції України офіційно зареєструвало як релігійну організацію Київську митрополію Української православної церкви.

Нагадаємо, 5 січня Вселенський патріарх Варфоломій підписав Томос, яким надав незалежний статус Православній церкві України, про створення якої було оголошено на Об'єднавчому соборі 15 грудня 2018 року. За словами Варфоломія, Константинопольський патріархат надаючи автокефалію, прийняв до себе мільйони вірних України як справжня церква-матір, на відміну від їхньої "мачухи". 6 січня відбулася історична подія - предстоятелю Православної церкви України митрополиту Епіфанію у Стамбулі вручили Томос.

До цього, 15 грудня був проведений Об'єднавчий собор. На ньому були присутні зокрема представники Вселенського патріархату, глави УПЦ Київського патріархату та УАПЦ, а також митрополити УПЦ Московського патріархату Симеон і Олександр. Під час собору після голосування Епіфаній став митрополитом Київським і всієї України. Своєю чергою, митрополит УПЦ МП Онуфрій втратив свій статус. Сама ж УПЦ МП за рішенням Верховної Ради мусить бути перейменована в РПЦ в Україні

Після проведення собору в різних регіонах України розпочались переходи парафій із УПЦ МП до ПЦУ. Слідкувати за процесом переходів можна на нашій інтерактивній мапі.

Повʼязані теми:

Наступна публікація