Індичка з журавлиним соусом до майбутніх свят

Дата публікації
Перегляди
597
Поділитись:
WhatsApp
Viber
Індичка з журавлиним соусом до майбутніх свят

Фото: Facebook

Від останнього четверга листопада починається час панування індички – головної страви Дня подяки, Різдва та Нового року.

У листопаді 1620 року європейці висадилися в районі сьогоднішнього Плімута, штат Массачусетс, і заснували поселення. Пережити першу, найскладнішу зиму їм допомогли індіанці племені пекот, які показали європейцям, що і кого тут можна їсти. Індичку аборигени називали її "фйоркі" (fi rkee). Страви з індички стали окрасою святкового столу не тільки в День подяки, а й на Різдво, Новий рік та Великдень. Традиція пояснювалася також економічними міркуваннями: зарізати корову означало завдати серйозного удару по господарству, курей берегли, поки вони несли яйця, а оленів потрібно було ще вполювати. Виручала індичка - соковита, ситна, доступна.

Індичка з журавлиним соусом

Інгредієнти

Індичка - 7 кг

Апельсини - 600 г

Часник- 4 зубчики

Яблука (кисло-солодких сортів) - 900 г

Гірчиця-соус - 1 ст. л.

Сіль - 140 г

Соняшникова рафінована олія - 3 ст. л.

Розмарин - 1/4 ч. л.

Чебрець - 1/4 ч. л.

Орегано - 1/4 ч. л.

Паприка- 1/2 ч. л.

М'ята - 1/4 ч. л.

Коріандр - 1/4 ч. л.

Чорний перець - 1/2 ч. л.

Для журавлинного соусу

Журавлина - 50 г

Цукор - 50 г

Білий портвейн - 100 мл

Апельсин - 1 шт.

Вершкове масло (82,5%) - 25 г

Покроковий рецепт

Крок 1: змішуємо сухі мелені трави, прянощі, гірчицю, часник, сіль, цедру і сік одного апельсина. Отриманою сумішшю змащуємо індичку, а також стінки її черевної порожнини.

Крок 2: апельсини і яблука очищаємо від шкірки. Яблука розрізаємо навпіл і вирізаємо серцевину. Фаршируємо фруктами індичку.

Крок 3: ніжки птиці ховаємо в імпровізовані "кишеньки". Крила підвертаємо під тушку. Викладаємо індичку на деко, натираємо сіллю і змащуємо рафінованою соняшниковою олією.

Крок 4: на дно дека наливаємо склянку води. Загортаємо індичку в пергамент, а потім – в фольгу. Залишаємо за кімнатної температури на 1 годину.

Крок 5: потім ставимо птицю в розігріту до 180 градусів духовку і запікаємо 3,5 години. Виймаємо індичку, знімаємо пергамент і фольгу.

Крок 6: поливаємо тушку жиром, який скупчився на дні дека. Відправляємо індичку назад в духовку ще на 20-30 хвилин, щоб підрум’янилася.

Крок 7: готову індичку накриваємо фольгою і залишаємо на столі на 20-30 хвилин.

Готуємо журавлинний соус

Крок 1: знімаємо з апельсина тонкий шар шкірки і дрібно нарізаємо. Заливаємо шкірку окропом на 1 хвилину. Нагріваємо портвейн і підпалюємо його.

Крок 2: коли алкоголь випарується, додаємо до нього журавлину, сік і цедру апельсина. Доводимо до кипіння і проварюємо 7-8 хвилин.

Крок 3: отриману масу перетираємо через сито, додаємо цукор і ставимо на вогонь.

Крок 4: знімаємо соус з вогню, додаємо вершкове масло і перемішуємо соус, поки масло повністю не розчиниться.

Повʼязані теми:

Дата публікації
Перегляди
597
Поділитись:
WhatsApp
Viber
Наступна публікація