Гарвардський професор переконаний, що надання Україні Томосу змінить усе православ’я

Гарвардський професор переконаний, що надання Україні Томосу змінить усе православ’я

Фото: Reuters

Цілеспрямована боротьба Української православної церкви за отримання автокефалії розпочалася в 1921 році.

Коли Константинопольський патріархат офіційно оголосить рішення щодо надання Томосу про визнання автокефалії Української православної церкви, це змінить речі, які існували в православ'ї з кінця XVII століття.

Про це заявив професор історії України Гарвардського університету Сергій Плохій, - пише Укрінформ.

"У християнській церкві в цілому, коли відбуваються такі події, вони мають значення, яке вимірюється не роками, не десятиліттями, а століттями й тисячоліттями. Коли, наприклад була створена Греко-Католицька церква наприкінці XVI століття, її намагалися знищити, але вона відродилася. Тобто ці речі мають дуже глибоку історію", - зауважив науковець.

Те саме, за його словами, відбувається зараз із рішенням про надання Україні Томосу. "Київ формально в очах світового православ'я буде окремою церквою від Московського патріархату. Тобто, змінюється ситуація, яка де-факто, яка існувала фактично з кінця XVII століття. Отже, це (надання Томосу – ред.) є надзвичайно важливим кроком", - підкреслив професор Гарвардського університету.

Він нагадав про цілеспрямовану боротьбу Української православної церкви за отримання автокефалії розпочалася в 1921 році.

Проте з оголошенням Томосу питання не буде вичерпано остаточно. "У нас є фактично дві незалежні церкви – автокефальна православна і Київський патріархат, але поки без міжнародного визнання. Томос як раз надає це визнання, відкриває дорогу до цього ", - пояснив науковець.

Решта, за його словами, має бути зроблене українськими церквами – вони повинні об'єднатися. "Українські церкви тепер мають показати, що вони можуть об'єднатися, що вони гідні тієї довіри, яка надається їм світовим православ'ям в особі Константинопольського патріархату", - наголосив професор Плохій.

Гарантія духовної свободи: Порошенко прокоментував отримання Томосу для України

Гарантія духовної свободи: Порошенко прокоментував отримання Томосу для України

11 жовтня Синод Константинопольського патріархату вирішив продовжити процедуру надання Томосу про автокефалію Українській православній церкві. Також було ухвалено рішення про визнання Константинополем узурпації влади над Київською митрополією Москвою незаконним актом. Також синод вирішив зняти всі заборонні санкції РПЦ стосовно предстоятеля УПЦ КП Філарета та предстоятеля УАПЦ Макарія. Разом із тим Патріархія наголосила на неприпустимості майнових конфліктів і насильства у процесі творення помісної церкви в Україні.

У понеділок, 15 жовтня, Російська православна церква заявила про розірвання відносин з Константинопольським патріархатом

Повʼязані теми:

Наступна публікація