Істерика Москви: у РФ проклинають Константинополь і Україну через наближення Томосу

Істерика Москви: у РФ проклинають Константинополь і Україну через наближення Томосу

Фото: pixabay.com

РПЦ готується остаточно розірвати єдність із Вселенським православ’ям і піти в розкол.

Російський політикум та пропагандистів охопила агресивна істерія через останні рішення синоду Константинопольського патріархату щодо України. Нашу країну тепер  лякають кровопролитною релігійною війною та муками пекла, а в ефірі надто часто лунають слова "анафема", "розкол" і "апокаліпсис", ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Ведучі та учасники пропагандистських телешоу ледве приховують панічні нотки, коли говорять про "світову русофобію", "подію апокаліптичного масштабу", "жах релігійної війни". Аналітики ж пояснюють, що РПЦ отримала найбільший удар, починаючи від 1917 року, коли впала Російська імперія. Церковники у РФ відчувають, що зникає комфортна для них структура – розвіюється міф про "третій Рим", розвалюється "руський мір", РПЦ із амбітної структури з претензіями на лідерство у православ’ї перетворюється на всього лиш одну з багатьох помісних церков. Типовою реакцією на це є агресивне неприйняття реальності та сліпе заперечення очевидного.

Апокаліпсис, розкол, катастрофа. Росію охопила агресивна істерія через рішення про автокефалію

Апокаліпсис, розкол, катастрофа. Росію охопила агресивна істерія через рішення про автокефалію

Питання надання автокефалії, яке стояло на мертвій точці сто років, зрушила з місця сама Росія, яка розв'язала війну в Україні та вчиняє акти агресії по всьому світу. Київський патріарх Філарет порівнює Росію з біблейським Каїном, який вбив свого рідного брата, цю ж думку вже не раз намагався донести і український журналіст Роман Цимбалюк, який працює у Москві, однак марно. "Взагалі ці дискусії навколо Томосу схожі на божевілля – очі налилися кров'ю, руки трясуться, вони бризкають слиною", - дивується з "братів" по православній вірі українець.

Натомість у Москві вдають, що Російську церкву, яка має третину своїх єпархій в Україні, намагаються позбавити впливу через політичні інтриги. Дії Константинополя на офіційному рівні називають "нахабним і цинічним втручанням" у справи РПЦ та погрожують "розколом вселенського православ’я". Найгірше для Москви те, що Томос не матиме зворотньої сили – такі рішення безповоротно змінюють історію на цілі віки.

Росія готова розірвати єдність із рештою православних церков через українську автокефалію, хоча сама у XV столітті виборювала собі незалежність від Києва та Константинополя дуже жорстко – автокефалію Москви ніхто не визнавав протягом 140 років, доки патріарха шантажем і фізичним тиском з боку світської влади не змусили "відпустити" бунтівну митрополію. Теперішні претензії до куди цивілізованішого процесу набуття автокефалії Києвом виглядають настільки недолугими, що з кліриків РПЦ сміються навіть рядові росіяни – в Інтернеті жартують про погони, що стирчать з-під ряс московських церковників.

Кореспондент ТСН Марія Васильєва

Повʼязані теми:

Наступна публікація