МЗС Білорусі вручило ноту протеста послу України через акції у Києві проти режиму Лукашенка

МЗС Білорусі вручило ноту протеста послу України через акції у Києві проти режиму Лукашенка

Фото: УНІАН

Акції на підтримку протестів проти Лукашенка у білоруському МЗС назвали "актами вандалізму".

МЗС Білорусі викликало посола України Ігоря Кизиму та вручило йому ноту протеста через постійні акції українців на підтримку протестного руху проти Олександра Лукашенка та встановлення біля посольства Білорусі в Києві пам'ятного хреста жертвам його режиму.

Про це 26 листопада повідомляє білоруське зовнішньополітичне відомство. 

"26 листопада 2020 року до Міністерства закордонних справ Республіки Білорусь викликаний Посол України в Республіці Білорусь Ігор Кизим. Українському дипломату вручена нота МЗС, в якій білоруська сторона висловила рішучий протест у зв'язку з безперервною серією Антибілоруських акцій щодо Посольства Республіки Білорусь в Україні і зажадала забезпечити на належному рівні безпеку дипломатичної місії відповідно до норм Віденської конвенції про дипломатичні зносини від 18 квітня 1961 р.", - йдеться у заяві МЗС Білорусі.

Зазначається, що українському дипломату виражена крайня стурбованість "бездіяльністю компетентних органів України щодо припинення провокацій і відсутністю належних заходів реагування на відповідні офіційні запити білоруської сторони".

"Відзначено, що протиправна діяльність радикальних елементів у будівлі білоруської дипломатичної місії в Києві створює безпосередню загрозу для її функціонування, а також для безпеки співробітників Посольства та членів їхніх сімей. Заявлено, що Республіка Білорусь очікує реакції української сторони в зв'язку з провокаціями щодо Почесного консульства Республіки Білорусь у Львові і виходить з того, що акти вандалізму там будуть належним чином розслідувані, отримають відповідну оцінку правоохоронних органів України, а винні понесуть справедливе покарання", - наголосили у білоруському МЗС.

Нагадаємо, 20 листопада під посольством Білорусі у Києві українські та білоруські активісти встановили пам’ятний хрест жертвам режиму Лукашенка. За офіційною інформацією, протягом масових протестів у Білорусі загинуло дев'ять мітингувальників. Проте реальна кількість жертв може бути більшою. 

Також сім годин на колінах без їжі та води простояв 23-річний хлопець під посольством Білорусі в Києві - це білорус Антон Лукашук. Тиждень тому він виїхав з рідної країни, бо тікав від переслідувань і репресій.

У Києві від посольством Білорусі активісти встановили хрест у пам'ять про  жертв режиму Лукашенка

У Києві від посольством Білорусі активісти встановили хрест у пам'ять про  жертв режиму Лукашенка

Повʼязані теми:

Наступна публікація