На Полтавщині до ПЦУ перейшла перша релігійна громада

На Полтавщині до ПЦУ перейшла перша релігійна громада

Фото: УНІАН

За перехід проголосувала абсолютна більшість членів громади.

У Полтавській області до Православної церкви України перейшла релігійна громада села Устивиця. 

Про це повідомляє видання "Полтавщина".

Зазначається, що 176 мешканців населеного пункту Устивиця проголосували за перехід до Православної церкви України місцевому релігійному осередку. Всього ж у голосуванні могли брати участь 183 людини.

"Біля сільського Будинку культури зібралися понад 60 жителів с. Устивиця. Мітингувальників хвилює питання визначення настоятеля місцевої церкви", - йдеться у повідомленні прес-служби поліції області. 

Таким чином, релігійна громада Устивиці стане першою в Полтавській області, яка перейде до підпорядкування ПЦУ.

У соборі Святої Софії відбулася церемонія інтронізації предстоятеля помісної церкви в Україні Епіфанія

У соборі Святої Софії відбулася церемонія інтронізації предстоятеля помісної церкви в Україні Епіфанія

Як повідомлялося, 5 січня Вселенський патріарх Варфоломій підписав Томос, яким надав незалежний статус Православній церкві України, про створення якої було оголошено на Об'єднавчому соборі 15 грудня 2018 року. За словами Варфоломія, Константинопольський патріархат надаючи автокефалію, прийняв до себе мільйони вірних України як справжня церква-матір, на відміну від їхньої "мачухи". 6 січня відбулася історична подія - предстоятелю Православної церкви України митрополиту Епіфанію у Стамбулі вручили Томос.

До цього, 15 грудня був проведений Об'єднавчий собор. На ньому були присутні зокрема представники Вселенського патріархату, глави УПЦ Київського патріархату та УАПЦ, а також митрополити УПЦ Московського патріархату Симеон і Олександр. Під час собору після голосування Епіфаній став митрополитом Київським і всієї України. Своєю чергою, митрополит УПЦ МП Онуфрій втратив свій статус. Сама ж УПЦ МП за рішенням Верховної Ради мусить бути перейменована в РПЦ в Україні

Після проведення собору в різних регіонах України розпочались переходи парафій із УПЦ МП до ПЦУ. Найбільша кількість переходів у Вінницькій області. Також є перехід парафії у Дніпропетровській області, що є першим фактом на території Лівобережної України.

Повʼязані теми:

Наступна публікація