На Запоріжжі СБУ викрила агентурну мережу російських спецслужб

Її організатор - мешканець Запорізької області, якого завербували в анексованому Криму.

Співробітники контррозвідки СБУ викрили на Запоріжжі мережу інформаторів, організовану представниками генштабу збройних сил РФ.

Правоохоронці з’ясували, що організатор групи з шістьох осіб - мешканець Запорізької області. Його завербували російськи спецслужби 2015 року, коли він перебував в анексованому Криму. Тоді від своїх кураторів він і отримав завдання створити розгалужену мережу інформаторів на  Запоріжжі.

Основним завданням агентів було збирання та передавання інформації про переміщення військової техніки ЗС України у Донецькому напрямку. Вони перевіряли наявність та функціонування блокпостів, розроблювали та відпрацювали безпечні маршрути в’їзду на територію Запоріжжя з тимчасово окупованих територій.

Спецслужби РФ також цікавило розташування об’єктів критичної інфраструктури, військових частин, правоохоронних органів та адміністративних будівель регіону. Зібрану інформацію агенти передавали своїм кураторам мобільними телефонами та через Інтернет.

Оперативники затримали організатора мережі за місцем проживання. Під час обшуків правоохоронці вилучили телефони, комп’ютерну техніку з доказами контактів з російськими кураторами. Окрім цього, силовики знайшли плани-схеми розташування військових частин та будівель правоохоронних органів, гранату, набої, російську символіку та численне військове спорядження.

Наразі відкрито кримінальне провадження за ст. 111 та 258-3 Кримінального кодексу України, також вирішується питання щодо оголошення про підозру організатору мережі. Стосовно інших учасників буде ухвалено окреме процесуальне рішення. Тривають слідчо-оперативні дії.

Нагадаємо, ТСН відшукала військових, які погодились на співпрацю зі спецслужбами РФ та дізналась, як ФСБ вербує українців. У спілкуванні з ними з’ясувалося, що агентів Кремля цікавлять не лише ті, хто має доступ до документів із грифом "цілком таємно". Російські спецслужби нині націлені на кількість, а не якість інформаторів.

Викриті в Україні шпигуни розповіли про вербування заробітчан у Росії

Викриті в Україні шпигуни розповіли про вербування заробітчан у Росії

Повʼязані теми:

Наступна публікація