Нестерпний сморід у Луцьку: люди "грішать" на новий завод

Нестерпний сморід у Луцьку: люди "грішать" на новий завод

Фахівці радять розвести промислову і комунальну каналізації.

Жителі Луцька вийшли на масовий протест через нестерпно смердючі випари, які ширяться містом і навколишніми селами. Люди вважають їх наслідком роботи заводу з виробництва технічного спирту, який відкрили просто серед житлового кварталу, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Під стінами підприємства зібралися з півтисячі розбурханого люду. Вони пояснюють, що терпець урвався через кілька місяців дихання смородом, коли почали хворіти діти. "Це неможливо, запах неймовірний стоїть. Діти кашляють, алергія вилазить", - скаржиться учасниця протесту Мар'яна Ніпрук. "Онучка в третьому класі, вже два тижні кашляє, нудота, потім її обсипало", - додає інша учасниця протесту Юлія Кец.

Напередодні на прогулянку містяни вийшли навіть у респіраторних масках через різкий фекально-аміачний запах, який час від часу накриває велику частину Луцька. Екологи кажуть, що в каналізацію з підприємства потрапляють дріжджі, які на фільтраційних полях реагують з екскрементами, утворюючи нестерпний сморід. Люди вимагають закрити підприємство. "150 метрів тут садочок, за 800 – школа. Технологія виробництва етанолу повинна бути за кілометр. Хто вам дозволив", - не розуміє Людмила Дубчак.

Жителі Луцька скаржаться на сморід, що з'явився з відкриттям виробництва технічного спирту

Жителі Луцька скаржаться на сморід, що з'явився з відкриттям виробництва технічного спирту

Керівник ТзОВ "Біо Пек" Дмитро Захаров пояснює, що дозвіл видано аж у столиці, екологічні, технологічні і будівельні норми витримано, а виробництво безпечне. "Воно створене на основі сучасних технологій. Максимум, що є нового, ми тут використали. Ми відкриті для спілкування з громадою, нікуди не втікаємо", - запевнив він. Проте, виготовляти біоетанол припинили і вже закупили обладнання для очистки відходів виробництва.

Однак, кажуть промисловці, проблеми це не вирішить. Допоки житловий масив скидатиме свої стоки у каналізаційні мережі заводу, на фільтраційних полях фекалії і без дріжджів смердітимуть. "Найкращий вихід – побудувати нову каналізацію для міста і завести цю каналізацію в КНС міста для очистки", - радить голова правління ПАТ "Гнідавський цукровий завод" Ростислав Новосад. Розбиратися з ситуацією тепер буде спеціальна комісія обласної ради. Крім контролюючих органів, до неї увійдуть і представники громадськості.

Кореспондент ТСН Сніжана Шевчук

Повʼязані теми:

Наступна публікація