Опівночі поновився рух російських фур через Україну

Опівночі поновився рух російських фур через Україну

Опівночі поновився рух російських фур через Україну

Україна відкрила кордони для російських фур

Відповідне рішення схвалене на рівні Кабінету міністрів.

Транзит вантажівок із Росії територією України поновився опівночі. Кабмін пристав на пропозицію російського мінтрансу зняти всі взаємні обмеження, що діяли впродовж останніх десяти днів, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Щоби поновлення транзиту на кордоні відбулося без зіткнень, за ним стежитиме національна поліція.

Міністр інфраструктури Андрій Пивоварський провів переговори з громадськими активістами, які блокували рух фур із Росії, і спробував переконати їх у тому, що такими діями вони шкодять не так Росії, як Україні. Україна як транзитна держава, стверджує Пивоварський, почала втрачати транспортні потоки, а росіяни вже встигли домовитися з поляками пускати свої фури через їхній рубіж.

"Так трапилося, що Боженька створив Україну географічно там, де вона знаходиться, і основні євразійські транспортні коридори проходять через Україну. Коли фура з російськими номерами іде через територію України, це не означає, що там російський водій. Це не означає, що вона везе товари російського походження. Більше того, це не означає, що ця фура у власності росіянина. Це може бути транснаціональна компанія", - заявив на засіданні уряду Пивоварський.

12 лютого активісти на в'їзді в Закарпатті почали зупиняти російські фури. Учасники блокади мали на меті не допустити в'їзд в Україну торгового транспорту країни-окупанта. Згодом до блокади приєдналися мешканці кількох областей: Львівської, Волинської, Житомирської, Рівненської, Чернівецької, Івано-Франківської, Сумської, Вінницької та Одеської.

Росія ввела заборону на транзит українських вантажів в рамках загальної політики захисту російського ринку, прийнятої Кремлем у відповідь на вступ в силу Угоди про зону вільної торгівлі між Україною і Євросоюзом з 1 січня 2016 року. Пізніше стало відомо, що Росія може розблокувати транзит вантажів з України за своєю територією.

Мінекономрозвитку підкреслили, що масового блокування українських вантажівок в Росії, які їдуть транзитом по території цієї країни, немає. Є тільки обмеження на транзитні перевезення українських товарів "під ембарго" на території РФ в Казахстан.

15 лютого уряд України прийняв рішення призупинити транзит російських вантажівок по території України у відповідь на блокування українських транзитних фур в РФ. Однак 24 лютого Кабмін ухвалив постанову, про відновлення транзитних перевезень для фур із реєстрацією в РФ.

Сьогодні опівночі поновиться транзит вантажівок з Росії територією України

Сьогодні опівночі поновиться транзит вантажівок з Росії територією України

Повʼязані теми:

Наступна публікація