У поліції розповіли, що вибухнуло у православному соборі у Сумах

Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за статтею "Хуліганство".

Вибух у Свято-Преображенському соборі у Сумах спричинила страйкбольна куля, споряджена зернами кукурудзи.

Про це повідомила поліція Сумської області.

Правоохоронці розповіли, що отримали виклик про вибух у п'ятницю, о 19:24, від служителя собору. Він повідомив, що на вході до храму невідомі кинули шашку, яка і вибухнула.

На місце події негайно виїхали слідчо-оперативна група та вибухотехніки.

"Зʼясували: предмет, що вибухнув, виявися не шашкою, а піротехнічним засобом для гри в страйкбол, споряджений зернами кукурудзи. Приміщення не пошкоджено, потерпілих немає", - повідомили у поліції.

Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за статтею "Хуліганство".

Нагадаємо, увечері 18 січня у Сумах у Спасо-Преображенському кафедральному соборі колишньої Української православної церкви Московського патріархату стався вибух. Це сталося під час вечірнього святкового богослужіння. Невідомі вкинули вибухівку і вона вибухнула у притворі храму. Православна церква України зі свого боку засудила цей злочин, зазначивши, що на замовлення з Росії в Україні не раз вчинялися провокації, спрямовані на розпалювання релігійної чи національної ворожнечі.

Церковна міграція: близько 40 парафій оголосили про вихід з Московського патріархату та приєднання до ПЦУ

Церковна міграція: близько 40 парафій оголосили про вихід з Московського патріархату та приєднання до ПЦУ

 

Як повідомлялося, 5 січня Вселенський патріарх Варфоломій підписав Томос, яким надав незалежний статус Православній Церкві України, про створення якої було оголошено на Об'єднавчому соборі 15 грудня 2018 року. За словами Вселенського патріарха Варфоломія, Константинопольський патріархат надаючи автокефалію, прийняв до себе мільйони вірних України як справжня церква-матір, на відміну від їхньої "мачухи". 6 січня відбулася історична подія - предстоятелю Православної церкви України митрополиту Епіфанію у Стамбулі вручили Томос.

До цього, 15 грудня був проведений Об'єднавчий собор. На ньому були присутні зокрема представники Вселенського патріархату, глави УПЦ Київського патріархату, УАПЦ, митрополити УПЦ Московського патріархату Симеон і Олександр. Під час собору після голосування Епіфаній став митрополитом Київським і всієї України. Своєю чергою, митрополит УПЦ МП Онуфрій втратив свій статус. Сама ж УПЦ МП за рішенням Верховної Ради була перейменована в РПЦ

Після проведення собору в різних регіонах України розпочались переходи парафій із УПЦ МП до ПЦУ. Найбільша кількість переходів у Вінницькій області. Також є перехід парафії у Запорізькій області, що є першим фактом на території Лівобережної України. 

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація