Ветеранам АТО встановлюватимуть новітні біонічні протези

Ветеранам АТО встановлюватимуть новітні біонічні протези

Ветеранам АТО встановлюватимуть новітні біонічні протези

Фото: ТСН

Новинку до України привіз канадський лікар.

До України приїхав лікар-протезист із Канади Чед Нілсон. Він має встановити новітній біонічний протез травмованому воїнові АТО. Лікар затримається в Україні на місяць, щоб безкоштовно навчати колег. Про це йдеться у сюжеті ТСН.19.30.

Олексій Цапенко воював на Донеччині в найгарячіші місяці – у серпні 2014-го був поруч з Іловайськом. В одному з боїв у нього стріляли впритул: кулі розтрощили хребет, травмували внутрішні органи, три пальці на лівій руці довелось ампутувати. За два роки він звик і призвичаївся жити і так, але, каже, інколи люди неоднозначно сприймають те, як виглядає його рука.

Бійцю встановлять сучасний біонічний протез – це оплачує держава. Олексій – перший, до кого лікар приїхав з-за кордону. Досі травмованих бійців, щоб встановити подібний протез, направляли за кордон.

Чед Нілсон спостерігає за кожним його рухом, підказує, як розрахувати силу рухів. Біонічний протез працює від м'язів людини, які залишились на пошкодженій кінцівці, вони торкаються спеціальних датчиків у самому протезі.

Доки Олексій тренується, на протезному заводі вже готують силіконову основу для його протезу - це єдина частина, яку виготовлять в Україні. Усі датчики для сучасного протезу придбали за кордоном.

Лікар з Канади приїхав в Україну, щоб встановити протез воїну АТО

Лікар з Канади приїхав в Україну, щоб встановити протез воїну АТО

Чотири лікарі-протезисти зі Львова і Києва випробовують на собі те, що рекомендуватимуть пацієнтам. Щоб розказати їм, як правильно користуватись сучасним протезом, мусять відчути і усвідомити це самостійно. Саме ці чотири лікарі від сьогодні матимуть право встановлювати такі протези самостійно.

В Україні Чед Нілсон затримається на місяць, щоб навчити якнайбільше протезистів.

Кореспондент ТСН Оксана Щербина

Повʼязані теми:

Наступна публікація