Сир в Україні: секрети приготування, ціни та рецепт особливої паски

Сир в Україні: секрети приготування, ціни та рецепт особливої паски

Credits

Ціни на домашній сир різні: що жирніший, то дорожчий.

З кислинкою, знежирений або навпаки масний - під час суворого посту деякі навіть його не їдять. Хоча для більшості - це продукт номер один. А ще зовсім скоро попит на нього зросте, бо багато людей будуть робити паску саме з нього. Увесь шлях сиру: від ферми та до прилавків дослідила ТСН, - йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Як готують сир на фермах в Україні

Приміром, на одній з ферм живуть українські та альпійські імпортовані з Франції. На фермі - понад 600 кіз. Бельгієць Бернар разом з дружиною-українкою започаткував ферму 11 років тому. Каже, що тоді це буда єдина в Україні козина ферма та ще й з сироварнею. За тваринами Бернар з помічниками доглядає дуже ретельно.

З корисного козячого молока тут готують фермерський сир за традиційною французькою технологією. В цеху головна Марія – дружина Бернара

Спеціально для ТСН Марія розкриває свої секрети сироваріння. З сиру стікає зайва сироватка, він набирає відповідної консистенції та вже за три години його можна їсти. А можна залишити, щоб сир дозрівав.

Тут виробляють майже два десятки сирів, зі спеціями, брюш, кроттен, томет, який визріває рік, але до великоднього кошика Марія покладе традиційний для нашого регіону молодий м'який білий сир.

Ціни на сир в Україні

Тим часом на ринках можна придбати домашній, адигейський, сулугуні та бринза: на столичних ринках сиру на будь-який смак і гаманець.

Продавці підказують: щоб обрати смачний сир, його треба смакувати.

Ціни на домашній сир різні: що жирніший, то дорожчий. У середньому за кілограм доведеться викласти 100 гривень. В асортименті є й інші сорти. Твердий російський по 185, бринза, сулугуні із зеленню або паприкою по 220. Утім, найпопулярніший все ж домашній сир. Особливо зараз, перед Великоднем.

Як приготувати сирну паску: рецепт

Чисті руки, добрі помисли і якісні продукти — все, що треба для сирної паски, каже дослідниця традиційної української кухні Світлана Анедченко. З нею ми заздалегідь купили домашній жирний сир та вершки. А також свіжі яйця, цукор, вершкове масло, горіхи та сухофрукти. На ніч сир поставили під гніт, аби з нього витекла сироватка.

Пів склянки цукру збиваємо з м’яким вершковим маслом. Другу половину цукру збиваємо з яєчними жовтками. Перетираємо сир через сито. Тепер усе підготоване змішуємо і додаємо горіхи та сухофрукти. Сирну масу викладаємо у форму, застелену марлею, аби потім паску було легко вийняти. Є багато варіантів таких пасок. Але традиційна сирна паска не печеться. Потім паску треба поставити в холодильник щонайменше на 4 години, а краще на ніч. Якщо немає спеціальної формочки — можна використати звичайний горщик для квітів.

Таку смакоту можна готувати не тільки на Паску. Щоправда, задоволення це не дешеве. Ця пасочка обійшлася у понад 300 гривень. І тільки після того, як паска настоялася у холоді, її можна їсти. Різати сирну паску краще горизонтально.

Читайте також: 

Новини України: як сир потрапляє до прилавків та як приготувати з нього паску

Новини України: як сир потрапляє до прилавків та як приготувати з нього паску

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.

 

Наступна публікація